Spānijas karaļa māsa tiesas priekšā

APSŪDZĒTA PRINCESE. Spānijas princese Kristīna apsūdzēta nodokļu nemaksāšanā, un notiesāšanas gadījumā viņai draud astoņu gadu cietumsods © Scanpix

Pirmo reizi Spānijas karaļnama vēsturē tiesas priekšā nācies stāties kriminālnoziegumos apsūdzētai karaliskās ģimenes pārstāvei – vakar monarha Felipes VI māsu princesi Kristīnu līdz ar vēl 17 cilvēkiem sāka tiesāt par līdzdalību afērā, kuras rezultātā no valsts izkrāpti miljoniem eiro.

Pašai princesei gan izvirzītas vien apsūdzības nodokļu nemaksāšanā, kas draud ar astoņu gadu cietumsodu, turklāt viņas advokāti nav zaudējuši cerības, ka tās tiks atsauktas.

Baleāru salu galvaspilsētā Palmā vakar valdīja liela ažiotāža. Uz tiesas prāvu, kurā starp galvenajiem apsūdzētajiem ir princeses Kristīnas vīrs, savulaik slavenais handbolists, divu olimpisko bronzas medaļu ieguvējs Injaki Urdangarins, akreditējušies simtiem žurnālistu, tādēļ no ierastās tiesas zāles prāva pārcelta uz plašāku ēku pilsētas nomalē, kas ikdienā tiek izmantota municipālo ierēdņu apmācības kursiem. Pirms tiesas sēdes pie ēkas bija pulcējušies vairāki monarhijas pretinieki, kā arī ziņkārīgie, kuri devās vērot, kā uz apsūdzēto sola jutīsies 50 gadus vecā Kristīna, kura kritizēta par izšķērdīgu dzīvesveidu. AFP gan norāda, ka prāva ilgs vismaz pusgadu, un pirmajās dienās apsūdzība aprobežojas vien ar garo apsūdzības rakstu nolasīšanu katram tiesājamajam.

Uzmanības centrā ir I. Urdangarina izveidotais bezpeļņas fonds Noos Institution – noskaidrojies, ka tas ar reģionālajām valdībām (visbiežāk Baleāru salās, tieši tādēļ tiesa arī tiek rīkota Maljorkas salas Palmas pilsētā) slēdzis līgumus par dažādu pasākumu rīkošanu, taču to tāmes parasti bijušas pārspīlēti lielas, bet reizēm pasākumi vispār nav notikuši. Šādā veidā vairāku gadu laikā fonds ar korumpētu amatpersonu palīdzību izkrāpis aptuveni 6 miljonus eiro, daļa šīs naudas, izmantojot nekustamo īpašumu kompānijas Aizoon pakalpojumus, nonākusi I. Urdangarina un viņa kundzes kontos. Lai gan princese uzsvērusi, ka uzticējusies savam vīram un nav interesējusies par viņa finanšu darījumiem, viņa bijusi Noos Institution valdes locekle un viena no Aizoon līdzīpašniecēm, tātad vismaz zināmā mērā atbildīga par nelikumībām, kas veiktas šajās institūcijās. Pierādīt personīgo ieinteresētību gan būs sarežģīti, tādēļ apsūdzība koncentrējusies uz izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Aizoon kontos esošo naudu princese un viņas vīrs izmantojuši gan greznās savrupmājas būvei Barselonā, gan eksotiskiem ceļojumiem ar uzturēšanos greznākajās viesnīcās, gan ballīšu rīkošanai, gan deju nodarbību apmeklēšanai, gan pat grāmatu iegādei par Harija Potera piedzīvojumiem. Saskaņā ar Spānijas likumiem tie būtu jādeklarē kā ienākumi, kas jāapliek ar nodokli, taču tas neesot darīts.

Nelikumības pastrādātas laikā no 2004. līdz 2008. gadam, kad Spānijā, gluži tāpat kā citur Eiropā, bija treknie gadi un naudas netrūka, taču gaismā šī afēra nāca vien pēc ekonomiskās krīzes iestāšanās, kas automātiski nozīmēja – sabiedrības acīs vēl nesen slavētā izglītotā princese un četru bērnu māte kļuva par savtīgu valsts naudas šķērdētāju. Lieta uz priekšu gan virzījusies ļoti lēni, un droši vien I. Urdangarina apgalvojumos, ka Noos Institute darbību kūrējušas toreizējā Spānijas karaļa Huana Karlosa pilnvarotās personas, un arī pats monarhs zinājis par fonda darbības metodēm un tās atbalstījis, ir zināma daļa patiesības. Tāpat ir skaidrs, ka šis skandāls bija viens no iemesliem (netrūka arī citu), kādēļ Huans Karloss 2014. gadā nolēma atteikties no troņa par labu dēlam Felipem.

Karaļnama distancēšanās no princeses Kristīnas un viņas dzīvesbiedra bija novērojama vēl Huana Karlosa beidzamajos valdīšanas gados – pārim, pret kuru bija uzsākta izmeklēšana, pārstāja uzticēt dažādus ceremoniālus pienākumus. Taču Felipe VI gājis soli tālāk. Viņš māsu pat neuzaicināja uz savu kronēšanas ceremoniju, bet pagājušā gada vasarā oficiāli atņēma Kristīnai un Injaki Palmas hercogienes un hercoga titulus, kā arī paziņoja, ka šie tuvinieki nav daļa no karaliskās ģimenes.

Reuters vēsta, ka beidzamos gadus Kristīna kopā ar vīru lielākoties dzīvo Šveicē un pat vasarās vairs neesot redzēta Maljorkā, kur agrāk mēdza atpūsties ļoti bieži.



Svarīgākais