Vašingtonai tuvojas jauna sniega vētra

© Scanpix/AFP

ASV galvaspilsētai Vašingtonai, kas vēl nav atguvusies no pagājušās nedēļas nogales sniegputeņa, tuvojas jauna sniega vētra, brīdinājuši meteorologi.

Spēcīgs vējš un sniegputenis varētu plosīties 30 stundu garumā, sākot ar otrdienas vakaru, un prognozes liecina, ka dabas stihija varētu atnest 20 līdz 50 centimetrus lielu nokrišņu daudzumu.

Reuters vēsta, ka sniega vētras brīdinājums izsludināts ne tikai Vašingtonā un Baltimorā, bet arī Ņujorkā un Ņūdžersijā, kuras iepriekšējā sniega vētra pasaudzēja. Jāatgādina, ka nedēļas nogalē Vašingtonas piepilsētās sasniga līdz 80 centimetru bieza sniega sega un stihijas sekas nebija likvidētas vēl līdz otrdienas rītam. Piemēram, pirmdien Vašingtonā bija slēgtas visas federālās valdības iestādes, lai gan prezidents Baraks Obama sarīkoja vairākas tikšanās Baltajā namā.

Lielākajai daļa skolēnu turpinājās neplānotas brīvdienas, ar pārtraukumiem darbojās Ronalda Reigana vārdā nosauktā Vašingtonas lidosta. Komunālo dienestu pārstāvji sūdzējušies, ka parastie sniega tīrītāji nespēj tikt galā ar biezo sniega segu, kas izveidojusies uz ceļiem, tādēļ talkā nācies izsaukt buldozerus. Izteiktas bažas, ka jauns sniegputenis var izraisīt ēku jumtu iebrukšanu, jo jau tagad daudzu māju jumti tik tikko iztur sniega smagumu, ziņo BBC. Savukārt prognozētais spēcīgais vējš rada bažas, ka tiks nopietni traucēta elektroenerģijas padeve, – svētdien ap 300 000 mājsaimniecību Vašingtonas apkaimē palika bez elektrības, bet tās piegāde bija traucēta vēl 250 000 ēkām, sākot ar Pensilvāniju un beidzot ar Ņūdžersiju, raksta The New York Times. Vašingtonas pilsētās ļaudis neesot varējuši pamest savas mājas, bet laikraksti sacenšas asprātībā, sniega vētru dēvējot gan par Snowpocalypse, gan Snowmageddon (apspēlējot vārdus Apokalipse un Armagedons).

Jāatgādina, ka nedēļas nogalē Vašingtonā izveidojās biezākā sniega sega kopš 1922. gada 28. janvāra, kad sasniga 71 centimetru biezs sniegs un vētrā sagruva Vašingtonas Knickerbockers teātris. ASV galvaspilsēta reti piedzīvo tik spēcīgu snigšanu. Pēc valsts meteoroloģiskā dienesta datiem, kopš 1870. gada sniega segas biezums vienu pēdu (30,5 centimetrus) pārsniedzis tikai 13 reizes, arī pagājušā gada decembrī, kad Vašingtonu pārklāja 41 centimetru bieza sniega sega.

Svarīgākais