Dienvidkoreja un ASV domā par stratēģisko ieroču izvietošanu

Par ASV un Dienvidkorejas plāniem paziņoja Dienvidkorejas valsts amatpersonas © SCANPIX

Pēc tam, kad vakar Ziemeļkoreja paziņoja par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu, Dienvidkorejas un ASV amatpersonas uzsākušas sarunas par stratēģisko ieroču izvietošanu Korejas pussalā, ziņo REUTERS.

Lai gan ASV eksperti apšauba Ziemeļkorejas izmēģinājumu, tomēr norāda, ka kodoprogrammas pārkāpumu dēļ jāpieņem jaunas sankcijas.

Ziemeļkorejas darbības saniknojušas arī tās galveno sabiedroto Ķīnu, kura apgalvo, ka nav zinājusi par šādu Ziemeļkorejas plānoto soli, un norādījusi, ka tas būtiski ietekmēs abu valstu turpmākās attiecības.

Šo izmēģinājumu kā brīdinājumu uztvērusi arī Japāna. Šīs valsts premjerministrs Šindzo Abe telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu paudis viedokli, ka nepieciešamā tūlītēja starptautiskās sabiedrības rīcība.

Dienvidkorejas militārās amatpersonas informē, ka veiktas sarunas ar ASV par stratēģisko ieroču izvietošanu Korejas pussalā, taču sīkākas detaļas šobrīd netiek atklātas. 2013.gadā pēc kodolieroču testa veikšana Ziemeļkorejā, ASV uz Dienvidkoreju nosūtīja nosūtīja divus B-2 bumbvedējus. Tieši pēc tam sekoja Ziemeļkorejas atbilde, kura norādīja, ka nepieciešamības gadījumā spējīga uzbrukt ASV ar kodolieročiem.

Jau iepriekš eksperti izteikušies, ka militāra konflikta starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju gadījumā, karadarbībā būtu spiesta iesaistīties arī Ķīna, Japāna un ASV.

Svarīgākais