Ilvesi publisko savu "šauro ģimenes loku"

PĒDĒJIE NORĀDĪJUMI. Dažus mirkļus pirms ziedu pušķa dāvāšanas līgavai Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess atvēl laiku gaidāmā notikuma apspriešanai ar «tuvākā ģimeniskā loka» draugiem no Latvijas – Guntu Slogu (pirmā otrajā rindā no kreisās), Sarmīti Ēlerti un Baibu Rubess © Annika HAAS, Facebook.com

Šā gada pirmajā sestdienā jaunnodibinātās prominentās Ilvesu ģimenes «šaurajā lokā» no Latvijas puses ietilpst vairāki miljardiera Džordža Sorosa finansēto struktūrvienību bijušie un esošie vadītāji, kā arī liberāli noskaņotie bijušie Zatlera Reformu partijas līderi – šāds secinājums izriet, ja papēta tikko Igaunijas, Latvijas un citu valstu medijus pārpludinājušo informāciju un fotoattēlus.

Vēl dažas stundas pirms Igaunijas mazpilsētas Hallistes Svētās Annas baznīcā atskanēja ērģeļu pirmie akordi, kuri ievadīja Igaunijas valsts prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un Latvijas Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītājas Ievas Kupces (tagad Ilvesas) laulību ceremoniju, Igaunijas prezidenta sabiedrisko attiecību vadītājs Tomass Sildamā strikti paziņoja, ka laulību ceremonija «pēc līgavaiņa un līgavas lūguma norisināsies šaurā ģimenes lokā».

Viesi no Latvijas

Neraugoties uz stingro un oficiālo paziņojumu par pasākuma diskrētumu, tūlīt pēc ceremonijas ziņu portālos visi interesenti varēja iepazīties ar plašām fotoreportāžām no notikuma vietas.

Fotogrāfijās redzams, ka tie, kuri ceļu bija mērojuši no Latvijas, nosēdināti vienā baznīcas pusē, bet Igaunijas sabiedrības krējums – otrā pusē. Baznīcā sēdošajā Ilvesu «šaurajā ģimenes lokā» varēja manīt Sarmīti Ēlerti, Baibu Rubesu, Guntu Slogu u.c. Fotogrāfijās arī redzams, kā uz ceremonijas vietu dodas pašreizējais Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Latvijas pārstāvjiem Ilvesu «ģimenes lokā» uzkrītoši ir kopēja pazīme: viņi ir devuši neatsveramu ieguldījumu ultraliberālās domas izplatīšanā Latvijā, turklāt daudzi no viņiem to darījuši, balstoties uz pasaules finanšu oligarhijas spilgtākā pārstāvja Dž. Sorosa finanšu instrumentu.

Par to gan nav nekāds brīnums – T. H. Ilvesa tuvība ar Dž. Sorosu vairs nav nekāds noslēpums, jo viņš bija viens no tiem valstu vadītājiem, kurus pats Dž. Soross uzaicināja uz savām lepnajām kāzām 2013. gada 20. septembrī, kad viņš trešo reizi stājās laulībā ar Tamiko Boltoni. Publiskajos paziņojumos Dž. Sorosa pārstāvji norādīja, ka T. H. Ilvess uz kāzām aicināts nevis kā privātpersona, bet gan kā Igaunijas Valsts prezidents. No valstu vadītājiem šīs kāzas vēl apmeklēja tikai Libērijas prezidente Elena Džonsone Serlīfa un Albānijas premjers Sali Berišs. Par prezidenta dalību šajās kāzās bieži mēdz atgādināt arī Igaunijas ziņu portāli, jo pat vēsajai igauņu publikai tā izrādījās pārsteigums.

Sorosa instruments

S. Ēlerte bijusi Sorosa fonds Latvija valdes locekle no šīs organizācijas dibināšanas 1992. gadā līdz 2006. gadam (no šiem 14 gadiem pēdējos 7 – valdes priekšsēdētāja). Vienlaikus viņa bija arī liberālo ideju celmlauža, laikraksta Diena redaktore (līdz 2008. gadam). No 2010. gada S. Ēlerte vairāk pazīstama kā politiķe. 10. Saeimas vēlēšanās viņa kandidēja no Vienotības saraksta un tika ievēlēta. Neilgu brīdi ieņēma arī kultūras ministres krēslu. 11. Saeimas vēlēšanās viņa vairs netika ievēlēta, tāpēc no Vienotības saraksta startēja Rīgas domes vēlēšanās, tika ievēlēta un joprojām ir Rīgas domes opozīcijas deputāte.

G. Sloga šobrīd ieņem Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktores amatu, bet pirms tam vairākus gadus bija Sorosa fonds Latvija Mediju programmas vadītāja. Vēl pirms tam viņa bija reportiere S. Ēlertes vadītajā laikrakstā Diena. Viņas vārds kā galvenais rotā daudzas Sorosa finanšu instrumenta atbalstītās aktivitātes – konferences, diskusiju paneļus utt.

B. Rubesa šobrīd ir Sorosa fonds Latvija dibinātās un Sorosa finanšu instrumenta joprojām dāsni atbalstītās organizācijas Providus padomes locekle un vienlaikus arī triju Baltijas valstu dibinātās, bet Latvijā reģistrētās akciju sabiedrības RB rail valdes priekšsēdētāja. Kā norāda aģentūra LETA, B. Rubesa ir Latvijas un Kanādas dubultpilsone.

Savukārt Edgars Rinkēvičs un Edmunds Sprūdžs bija Zatlera Reformu partijas līdzdibinātāji. Presē plaši aprakstīts, kā pats Valdis Zatlers savulaik ciemojās pie Dž. Sorosa viņa personīgajā dzīvoklī un šīs vizītes dziļi simboliskais efekts tika sasniegts.

Liberāļu cīņa

E. Rinkēvičs bija pirmais ministrs Latvijā, kurš brīvprātīgi publiski atzinās, ka ir homoseksuālis. Pirmais, kurš viņu apsveica ar šādu atzīšanos, bija neviens cits kā T. H. Ilvess, kurš tajā laikā kārtoja šķiršanos no savas otrās sievas.

Savukārt E. Sprūdžs ir viena no politiskajā karjerā straujāko lēcienu izdarījušajām personām Latvijā. No parasta puiša bez pabeigtas augstākās izglītības 2011. gadā viņš pēkšņi kļuva par Zatlera Reformu partijas premjera kandidātu. Par premjeru viņš nekļuva, bet par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru gan. Vienīgais pamanāmais E. Sprūdža darbs ministra amatā bija cīņa ar konservatīvus uzskatus propagandējošo Ventspils mēru Aivaru Lembergu. Lai gan šai cīņai uz ministrijas rēķina tika nolīgts pat partijas biedrenes Ingas Antānes advokātu birojs Triniti, E. Sprūdžs cīņu zaudēja. Turklāt E. Sprūdžs nopelnīja sodu par A. Lemberga personas koda publicēšanu, tādējādi spilgti atšķiroties no kādreizējā ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa, kurš A. Lembergam zaudēja sakarā ar personas koda nepublicēšanu.



Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais