Saules plankumus saista ar klimatu

© Scanpix/AP

Amerikāņu zinātnieki uzskata, ka viņiem izdevies atrast pietiekami daudz pierādījumu, lai Saules aktivitātes ciklu saistītu ar klimatu.

Amerikas nacionālā atmosfēras izpētes centra speciālista Džeralda Mēla un viņa komandas veikto pētījumu, kas publicēts žurnālā Science, gan samērā kritiski vērtējuši kolēģi no citām pasaules malām.

Dž. Mēls raksta, ka Saules aktivitāte (tās cikli, kā zināms, atkārtojas ik pēc 11 gadiem) varētu iespaidot virs Klusā okeāna novērojamo nokrišņu daudzumu, taču tajā pašā laikā uzsver, ka viņu pētījums nedod izskaidrojumu globālajām klimata izmaiņām.

Savā materiālā zinātnieki apgalvo, ka viņiem izdevies konstatēt divus mehānismus, saskaņā ar kuriem Saules aktivitātes izmaiņas ietekmē mūsu planētas klimatu. Viņi atgādina, ka plankumu (tie ir vēsāki Saules virsmas apgabali, kuros novērojams pastiprināts magnētisms) parādīšanās Saules kopējo izstarojuma spēku īpaši neietekmē – visā spektrālajā diapazonā tas mazinās tikai par aptuveni 0,1 procentu. Tomēr ultravioletā starojuma diapazonā izstarojuma spēks var svārstīties pat par pieciem līdz septiņiem procentiem. Dž. Mēls un viņa kolēģi secinājuši, ka, palielinoties ultravioletajam starojumam, mūsu planētas stratosfērā galvenokārt virs tropu reģioniem palielinās ozona daudzums. Tas noved pie atmosfēras sasilšanas, kas izraisa pastiprinātu gaisa masu cirkulāciju, un šā procesa rezultātā palielinās nokrišņu daudzums mūsu planētas tropiskajos apgabalos. Palielinoties Saules aktivitātei, savukārt pastiprinās okeāna iztvaikošana un ekvatoriālajos apgabalos veidojas lielas mākoņu masas. Tā rezultātā samazinās ūdens temperatūra Klusā okeāna austrumu daļā, un šis process savukārt vēl vairāk palielina ūdens iztvaikošanu.

Jāpiebilst, ka diezgan skeptiski Dž. Mēla darbu novērtējuši vairāki viņa kolēģi. "Viss nemaz nav tik skaidrs, kā viņi apgalvo," sarunā ar BBC sacījusi Impērijas koledžas Londonā speciāliste Džoanna Heija, savukārt NASA klimatologs Deivids Rainds piebildis – ja arī kādas sakarības starp Saules aktivitāti un klimatu uz Zemes eksistē, tās nav tik izteiktas.