AFP: Igaunijas centieni pievienoties eirozonai rada bažas Latvijā

Igaunijai pakāpeniski tuvojoties eiro ieviešanai, arvien pieaug bažas Latvijā, kas cenšas izkļūt no dziļās ekonomikas krīzes un draud sadrumstalot Baltijas valstis, vēsta ziņu aģentūra AFP.

"Es domāju, ka sākotnēji ietekme būs negatīva," nesen izteicies Latvijas centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. "Es domāju, ka jebkurš investors, jebkurš ražotājs, kas nolems veikt investīcijas, izvēlēsies vidi, kurā jau ir ieviests eiro un kurā nepastāv dažādi riski saistībā ar baumām par valūtas kursu maiņu."

Igaunija cer šā gada vasarā iegūt Eiropas Savienības (ES) apstiprinājumu pievienoties eirozonai 2011.gada 1.janvārī, tādējādi kļūstot par trešo postpadomju valsti aiz Slovēnijas un Slovākijas, kas ieviesusi eiro.

Pievienošanās eirozonai "palielinātu uzticību Igaunijas ekonomikai, kas nodrošinātu investīciju pieplūdumu un palīdzētu radīt jaunas darba vietas," aģentūrai AFP sacīja Igaunijas Finanšu ministrijas preses pārstāve.

Arī Baltijas reģionā strādājošā lielākā banka "Swedbank" paudusi līdzīgu nostāju, uzsverot, ka "eiro ieviešana veicinātu investīcijas Igaunijas ekonomikā."

"Mēs prognozējam risku prognožu mazināšanos, kas nodrošinātu lētāku un lielāku kapitālu pieplūdumu, piesaistītu vairāk investīcijas, tādējādi atbalstot ekonomikas izaugsmi, kas varētu būt vērojama 2011.gadā," norāda "Swedbank", piebilstot, ka Igaunijas pievienošanās eirozonai varētu novirzīt daļu investīciju no kaimiņvalstīm.

Savukārt tas varētu vēl vairāk kavēt vissmagāk ekonomikas krīzē cietušās ES dalībvalsts Latvijas izaugsmi.

"Kad Igaunija, bez šaubām, pievienosies eirozonai, kā plānots, tā, protams, iegūs pārsvaru pār Latviju," AFP pagājušajā nedēļā sacīja Latvijas ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Tajā pašā laikā Baltijas valstīs strādājošās investīciju kompānijas "Trigon Capital" vadītājs Joakims Heleniuss apšauba apgalvojumu, ka Igaunija novirzīs investīcijas no Latvijas un Lietuvas. Viņš uzskata, ka eiro ieviešana "vienkārši palielinās Igaunijas izaugsmes tempu" salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm.

Arī Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips nesenā vizītē Latvijā noraidīja iespējamo negatīvo ietekmi.

"Eirozonas paplašināšanās atbalstīs ekonomikas attīstību visā reģionā. Šajā sakarībā nav konkurences," uzsvēra Ansips.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais