Vairums ārvalstīs strādājošo darbu atraduši ar radu un draugu starpniecību

© Publicitātes foto

Lielākā daļa ārvalstīs dzīvojošo un strādājošo Latvijas valstspiederīgo savu pirmo algoto darbu ārzemēs atraduši ar draugu vai radu palīdzību, liecina grāmatas "Latvijas emigrantu kopienas. Cerību diaspora" sagatavotāju veiktās aptaujas rezultāti.

Uz jautājumu "Kā jūs atradāt savu pirmo algoto darbu?" 44,6% norādījuši, ka tas ir noticis ar draugu vai radu palīdzību, bet 20% atbildējuši, ka paši pieteikušies izsludinātajam konkursam uz vakanto darbvietu. Salīdzinoši retāk kā atbilde minēta darbā iekārtošanas firmu palīdzība - to minējuši 13,2%, savukārt ar Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūras palīdzību darbu ārvalstīs atraduši vien 1,6% respondentu.

Analizējot demogrāfisko profilu tiem, kuri darbu atraduši ar darbā iekārtošanās firmu palīdzību, to vienlīdz bieži darījuši gan vīrieši, gan sievietes. Nedaudz biežāk šos pakalpojumus izmantojuši iedzīvotāji vecumā virs 55 gadiem - 13,5%, bet retāk - iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem - 6,7%. Noskaidrojies, ka biežāk šos pakalpojumus izmantojuši tie iedzīvotāji, kuri ārpus Latvijas dzīvo mazāk par gadu - 21%, kamēr dažādām ārzemēs ilgāk dzīvojošo tautiešu grupām šādu personu īpatsvars bija ap 10%.

Licencētu darbā iekārtošanās firmu pakalpojumus visbiežāk izmantojuši Lielbritānijā dzīvojošie Latvijas emigranti - 56% no visiem respondentiem apgalvojuši, ka darba meklējumos izmantojuši Latvijā strādājošās darbā iekārtošanās firmas. Retāk šos pakalpojumus izmantojuši tie, kuru mītnes zeme ir Īrija, Vācija, Norvēģija vai ASV. Tāpat no aptaujas datiem var secināt, ka darbā iekārtošanās firmu pakalpojumus vairāk izmantojuši latvieši, nevis krievu tautības emigranti.

Ar konkursu vai darba sludinājumu palīdzību biežāk darbu atraduši gados jauni emigranti vecumā no 25 līdz 34 gadiem, tikmēr jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem savu pirmo darbvietu lielākoties ieguvuši ar radu un draugu palīdzību.