Rita Ora tiesājas, lai atsvabinātos no kontrakta

25 gadus vecā Rita Ora nožēlo, ka pirms septiņiem gadiem parakstījusi ilgtermiņa līgumu, jo Roc Nation vairs nerūpējoties par viņas karjeru © Scanpix

Dziedātāja Rita Ora Losandželosas tiesā iesniegusi prasību anulēt ilgtermiņa līgumu ar reperim Jay Z piederošo skaņu ierakstu kompāniju Roc Nation. Vienošanos viņa parakstīja pirms septiņiem gadiem, 18 gadu vecumā, un tā ir spēkā līdz 2019. gadam. R. Oras advokāti atsaucas uz Kalifornijas štata likumu, kas aizliedz slēgt darba kontraktus uz laiku, kas ilgāks par septiņiem gadiem, taču patiesībā viņa ir sašutusi par Roc Nation intereses trūkumu.

«Sākotnējais atbalsts, ko Roc Nation sniedza Ritai, izzuda pēc tam, kad kompānija nolēma paplašināt savu biznesu un papildus mūzikas izdošanai nodarboties ar sporta menedžmentu, Tidal straumēšanas servisu un citiem projektiem,» prasību citē AFP. 25 gadus vecās dziedātājas juristi norādījuši, ka beidzamajos gados viņa, neraugoties uz milzīgo popularitāti Lielbritānijā (pagājušajā sezonā R. Ora bija viena no talantu šova The X Factor žūrijas loceklēm), jutusies «kā bārenīte». Pēc pārmaiņām, kas notikušas kompānijas vadībā, viņa personīgi vairs nepazīstot nevienu no vadošajiem producentiem. Turklāt 2013. gadā Roc Nation mainīja sadarbības partnerus mūzikas izplatīšanas jomā, noslēdzot līgumu ar Universal, taču R. Oras mūzikas izplatīšana nez kādēļ uzticēta iepriekšējiem partneriem no Sony.

Visu šo iemeslu dēļ dziedātājai kopš 2012. gada tā arī nav izdevies izlaist jaunu studijas albumu, lai gan viņas debijas ieraksts ORA tika ļoti atzinīgi novērtēts un, pateicoties tam, gados jaunā mūziķe, kura pirms vairākiem gadiem pārcēlās uz Kaliforniju, joprojām ir pieprasīta Lielbritānijā. Taču Roc Nation kūtruma dēļ viņai nākas ieguldīt savu naudu, lai ierakstītu jaunus singlus, pašai jārūpējas par to popularizēšanu, un vienīgais, ko skaņu ierakstu kompānija dara – saskaņā ar līgumu regulāri atskaita 20% no dziedātājas ienākumiem.

Nedz Roc Nation, nedz tās dibinātājs un īpašnieks Jay Z prasību nav vēlējušies komentēt, vēsta BBC. Amerikāņu mediji norāda, ka repera prioritātes ir mainījušās un pašlaik viņa izlolotā skaņu ierakstu kompānija var lepoties tikai ar pāris augstākās klases māksliniekiem. Teorētiski viņu vidū varētu būt arī R. Ora, kura, saskaņā ar kontraktu kompānijai ir piesaistīta līdz 2019. gadam, taču tad nepieciešams darīt vismaz kaut ko, lai veicinātu viņas karjeru.

International Business Times atgādina, ka R. Orai, kura 26. novembrī nosvinēja savu 25. dzimšanas dienu, tā bijusi pietiekami spoža. Dziedātāja pēc tautības ir albāniete, viņa dzimusi Kosovā, taču jau bērnībā kopā ar vecākiem pārcēlusies uz Lielbritāniju. R. Oras tēvam izdevies iekrāt pietiekami daudz naudas, lai atvērtu savu pabu, un tas arī kļuvis par dziedātājas pirmo uzstāšanās vietu. Jauno talantu pamanīja Kreiga Deivida producenti, un 2008. gadā viņa jau piedalījās šā dziedātāja singla Awkward ierakstā, īsi pēc tam nokļūstot Jay Z uzmanības lokā. Beidzamajos gados R. Ora jaunas dziesmas izlaiž reti, taču tās, kā likums, sasniedz britu hitparāžu augšējās ailītes. Dziedātāju regulāri aicina uz dažādiem šoviem un pasākumiem, viņa veiksmīgi reklamējusi tādus zīmolus kā Calvin Klein, Adidas, Samsung un Roberto Cavalli.