EK atbalsta vīzu atcelšanu Ukrainai, Gruzijai un Kosovai

© Scanpix

Eiropas Komisija (EK) piektdien apstiprinājusi pozitīvus ziņojumus par Ukrainas, Gruzijas un Kosovas progresu pretī bezvīzu režīmam un ierosinās atcelt vīzas, paziņojis EK prezidents Žans Klods Junkers.

"Komisija šorīt pieņēma pozitīvu pozīciju par vīzu liberalizēšanu Gruzijai, Kosovai un Ukrainai," pēc Briselē notikušā ES līderu samita pavēstīja Junkers.

Viņš sacīja, ka EK arī attiecīgi varēs ierosināt Eiropas Savienības (ES) līderiem ātri pieņemt lēmumus par vīzu atcelšanu.

Gandarījumu par EK lēmumu paudis Ukrainas prezidents Petro Porošenko. "Eiropas Komisija apstiprinājusi, ka Ukraina izpildījusi visus vīzu režīma liberalizācijas darbības plāna kritērijus. Bezvīzu režīmam - būt!" tviterī raksta Porošenko.

Junkers norādīja, ka šonedēļ ticies ar Porošenko, lai atrisinātu pēdējos jautājumus.

"Balstoties uz šo novērtējumu un saistību izpildi, kā arī ņemot vērā rezultātus monitoringam un atskaitēm, kas tika veikts kopš bezvīzu dialoga sākuma 2008.gada oktobrī, Komisija uzskata, ka Ukraina izpilda visus kritērijus, kas noteikti vīzu režīma liberalizācijas darbības plāna otrā posma četros blokos," teikts EK ziņojumā par Ukrainu.

"Ņemot vērā attiecības starp Ukrainu un Eiropas Savienību, EK 2016.gada sākumā iesniegs priekšlikumu par grozījumiem regulā 539/2001," teikts ziņojumā.

Šajā regulā uzskaitītas valstis, kuru pilsoņiem nav vajadzīgas vīzas iebraukšanai visās ES valstīs, izņemot Lielbritāniju un Īriju.

Ukraina sarunas ar ES par vīzu režīma liberalizāciju risināja vairāk nekā septiņus gadus.

Amatpersonas ziņoja, ka EK nākamā gada sākumā izstrādās oficiālu priekšlikumu ar Eiropadomi un pēc tam tas tiks nodots apstiprināšanai Eiropas Parlamentā.

"Es esmu ļoti apmierināts, ka Gruzijas pilsoņi ar biometriskajām pasēm drīz varēs uz īsu laiku doties uz Šengena zonu bez vīzas. Gruzijas varasiestāžu smagais darbs pēdējos trīs gados pretī šī nozīmīgā mērķa sasniegšanai (..) ir devis pozitīvus rezultātus," pavēstīja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls, piebilstot, ka tagad svarīgi uzturēt standartus.

Avramopuls arī veltīja atzinīgus vārdus Ukrainai un apsveica tās vadību ar sasniegto, norādot, ka smagais darbs ir atmaksājies un būs ieguvums Ukrainas pilsoņiem nākotnē.

Komisārs arī paziņoja, ka nākamgad pats personiski apmeklēs Kosovu, lai pārliecinātos par šīs valsts progresu atlikušo kritēriju izpildē.

Avramopuls sacīja, ka Kosovas progress ceļā uz bezvīzu režīma panākšanu ar ES kopš 2014.gada bijis milzīgs, un pauda pārliecību, ka to izdosies noslēgt 2016.gada sākumā.

.