Sīva cīņa Ukrainas vēlēšanās

© AFP

Ukrainā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, un savu izvēli vēlēšanu iecirkņos jau veikuši abi valsts galvas amata pretendenti - premjerministre Jūlija Timošenko un opozīcijas Reģionu partijas līderis Viktors Janukovičs.

Nobalsojusi vēlēšanu iecirknī Dņepropetrovskā, Timošenko apsveica visu Ukrainas tautu ar demokrātijas svētkiem.

"Es nobalsoju par jauno Ukrainu, skaisto eiropeisko Ukrainu, kurā cilvēki dzīvos laimīgi. Es ar visu dvēseli kalpošu Ukrainai," sacīja premjere.

Savukārt Janukovičs balsoja galvaspilsētā Kijevā.

"Esmu pārliecināts, ka Ukrainas tauta ir pelnījusi labāku dzīvi, tāpēc es nobalsoju par labām pārmaiņām, par stabilitāti un spēcīgu Ukrainu," iecirknī žurnālistiem sacīja Reģionu partijas līderis.

Pirms Janukoviča ierašanās iecirknī tur savdabīgu protesta akciju sarīkojušas ar situāciju valstī neapmierinātas jaunietes.

Plkst.9 piecas jaunas dāmas ieradās iecirknī un, izmetušās kailas līdz jostas vietai, izsauca lozungu - "Pietiks varot valsti!". Kā paskaidroja protestētājas, tā bijusi akcija pret demokrātijas pamatu izpostīšanu Ukrainā. Milicija jaunietes aizturējusi par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Pirmajā vēlēšanu kārtā Janukovičš apsteidza Timošenko par desmit procentpunktiem, taču kopš tā laika nav publicēti sabiedriskās domas aptauju rezultāti, jo tas Ukrainā ir aizliegts.

Tomēr analītiķi uzskata, ka premjerministrei, mobilizējot savus atbalstītājus, ir cerības panākt savu sāncensi, un gadījumā, ja abu kandidātu izcīnīto balsu skaits būs līdzīgs, valstij draud sociālā nestabilitāte.

Svarīgākais