Sīrijas opozīcija pamet Homsas pilsētu

© SCANPIX

Sīrijas nemiernieki sākuši evakuāciju no pēdējās ieņemtās Homsas pilsētas daļas Sīrijas rietumos. Trešās lielākās Sīrijas pilsētas daļas pamešana notiek saskaņā ar pamiera līgumu, kas noslēgts starp opozīcijas spēkiem un Sīrijas valdību, un paredz, ka pilsētu turpmāk pilnībā kontrolēs valdība.

Tie, kas pilsētu atstāj, dodas uz Idlibas provinci, kas šobrīd ir nemiernieku kontrolē. “Sīrijas Cilvēkstiesību observatorijas” darbinieki jau novērojuši, ka pilsētas daļu pametis jau pirmais autobuss un gaidāms, ka trešdien pilsētu pametīs vēl aptuveni 800 cilvēki, kuru vidū ir gan kaujinieki, gan civiliedzīvotāji. Neilgi pirms pamiera noslēgšanas Sīrijas valdības spēki atbrīvojuši aptuveni 35 opozīcijas kaujiniekus, kuri iepriekš turēti gūstā.

Nelielas kaujinieku grupas, neskatoties uz noslēgto pamieru, pilsētu tomēr nepametīs. Pamiera noslēgšanai, kura bija ievilkusies vairāk nekā divus gadus, traucēja sadrumstalotās un nepastāvīgās sarunas starp abām konfliktējošajām pusēm. Vairāki Sīrijas aktīvisti šo un līdzīgus līgumus uztver kā pazemojumu un padošanos Bašara al Asada spēkiem, savukārt Sīrijas valdība, kas šādus līgumus citās valsts daļās slēgusi jau iepriekš, uzskata, ka šis ir labākais veids, kā pārtraukt konfliktu. Homsu agrāk dēvēja par “revolūcijas galvaspilsētu”, jo 2011.gadā tajā norisinājās daži no pirmajiem protestiem pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.