Pekinā smoga dēļ izsludina sarkano trauksmi

© Scanpix

Ķīnas galvaspilsētā Pekinā smoga dēļ izsludināts sarkanais brīdinājums. Valdības vadītā ziņu aģentūra “Xinhua” ziņo, ka šāda līmeņa trauksme galvaspilsētā izsludināta pirmo reizi.

Lielā piesārņojuma dēļ slēgtas skolas un apturēti visi celtniecības darbi, kas noris ārpus iekštelpām, kā arī tiks noteikti ierobežojumi tam, kā automašīnas drīkstēs pārvietoties par pilsētu. Ķīnas ziņu kanāls CCTV ziņo, ka vairākos Pekinas rajonos redzamība sasniedz vien 200 metrus. Gaisa kvalitātes mērītāja dati pie ASV vēstniecības Pekinā šodien uzrādījuši pieļaujamā piesārņojuma līmeņa pārsniegšanu par 10 reizēm.

Pasaules Veselības organizācija par drošu un pieļaujamu piesārņojuma koncentrāciju gaisā ir atzinusi 25 mikrogramus kubikmetrā, savukārt piesārņotākajās vietās Pekinā šie rādītāji sasniedz jau 256 mikrogramus kubikmetrā. Smogs Ķīnas galvaspilsētā izveidojies rūpnīcu izmešu, celtniecības putekļu un ilgstoša bezvēja dēļ. Vietējās varasiestādes paredz, ka sarkanais brīdinājums varētu palikt spēkā vēl trīs dienas.