Skota Veilanda neizmantotais potenciāls

Izcils dziedātājs, kuram atkarību dēļ gan nav bijis iespējams uzticēties – tāds daudziem atmiņā paliks Skots Veilands © Scanpix

Skumja vēsts pagājušās nedēļas beigās pienākusi no Minesotas štata pilsētiņas Blūmingtonas – 48 gadu vecumā aizsaulē aizgājis grupu Stone Temple Pilots un Velvet Revolver vokālists Skots Veilands. Viņš miegā miris autobusā, kurā mūziķa jaunā grupa Wildabouts devusies uz kārtējo koncertu.

Nāves iemesls līdz vakardienas vakaram nebija oficiāli paziņots. Mūziķa tuvinieki stāstījuši, ka viņam izdevies pieveikt ilgstošo atkarību no narkotikām, bet beidzamajā laikā S. Veilands mēdzis iedzert.

«Tu neapšaubāmi biji ļoti talantīgs, Skot. Daļa no šā talanta bija arī tavs lāsts. Mums tevis pietrūks, brāl,» – ar šādu paziņojumu, ko citē AP, klajā nākuši S. Veilanda bijušie grupas biedri no Stone Temple Pilots – Ēriks Krecs un brāļi Dīns un Roberts Deleo. «Mēs pavadījām lielisku dzīves posmu kopā ar Skotu, lai gan viņam pašam tie bija itin drūmi laiki,» – tā savukārt Facebook raksta Slešs, Dafs Makkegans un Mets Sorums – S. Veilanda kolēģi no Velvet Revolver laikiem. Bet grupas Smashing Pumpkins līderis Bilijs Korgans uzskata S. Veilandu par vienu no trim šīs paaudzes izcilākajiem dziedātājiem – līdz ar 1994. gadā pašnāvību izdarījušo Nirvana līderi Kurtu Kobeinu un 2002. gadā no heroīna pārdozēšanas mirušo Alice In Chains vokālistu Leinu Steiliju.

Taču problēma bija tā, ka S. Veilanda atkarību dēļ grupas biedri nekad uz viņu nevarēja paļauties. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad Stone Temple Pilots bija slavas zenītā, grupai nereti nācās atcelt koncertus – vai nu tādēļ, ka vokālists vienkārši nespēja uzstāties, tādēļ, ka viņš kārtējo reizi mēģināja no atkarībām atbrīvoties klīnikā (The Washington Post raksta, ka no 1995. līdz 1997. gadam vien S. Veilands izgājis 13 neveiksmīgus ārstēšanās kursus), tādēļ, ka nācās apmeklēt tiesas sēdes vai izciest piespriesto sodu – gan par narkotiku glabāšanu, gan automašīnas vadīšanu reibumā, gan iepriekšējo tiesas spriedumu nepildīšanu. 1996. gadā pēc albuma Tiny Music... Songs From The Vatican Gift Shop izlaišanas grupai pat nācās atteikties no turnejas, kura varēja būt ļoti veiksmīga komerciālā ziņā. «Veilands nespēj nedz piedalīties mēģinājumos, nedz koncertēt, jo ir atkarīgs no narkotikām. Pašlaik viņš ir ārstu aprūpē slimnīcā,» vēstīja Stone Temple Pilots oficiālais paziņojums. Kā norāda CNN, tobrīd grupai bijis viss, lai arī tālāk dotos pa panākumu ceļu, atskaitot stabilu vokālistu.

Neskaitāmas reizes dziedātāja nākotne grupā karājās mata galā, mediji baumoja, ka viņš jau izmests no Stone Temple Pilots, taču kolēģi viņam ilgi piedeva skandalozo uzvedību, līdz 2002. gadā vadzis beidzot lūza, un S. Veilands oficiāli pameta grupu. Vēlāk līdzīgas domstarpības atkārtojās supergrupā Velvet Revolver. «Reizēm mēs sastopam tādus cilvēkus, kuri ir aizgājuši par tālu, un tur vairs nekā nevar darīt,» kādā intervijā diplomātiski izteicās D. Makkegans. 2008. gadā Stone Temple Pilots atkal sanāca kopā, ar S. Veilandu sastāvā, taču no šīs atkalapvienošanās nekas labs nesanāca, un 2013. gadā dziedātājam atkal nācās grupu pamest – šoreiz ne narkotiku dēļ, bet tāpēc, ka viņš vairāk uzmanības veltīja saviem solo projektiem.



Svarīgākais