Beļģijā izvirzītas apsūdzības vēl 2 cilvēkiem, kas saistīti ar Parīzes teroraktu

© Scanpix

Prokuratūra informējusi, ka Beļģijā vēl diviem aizdomās turētajiem, kuri notverti svētdien, izvirzītas apsūdzības saistībā ar teroraktu Parīzē, ziņo ārvalstu mediji.

Viens no viņiem ir 20 gadus vecs francūzis, kurš aizturēts lidostā uz ziemeļiem no Briseles, kad gatavojies bēgt uz Maroku.

Savukārt otrs ir 28 gadus vecs beļģis, kuru policija arestējusi Briseles Molenbēkas rajonā, kur dzīvojuši vairāki no Parīzes teroristiem, arī uzbrukuma operācijas plānotājs- Abdelhamids Abauds. Zināms, ka viņš gājis bojā policijas operācijas laikā.

Pagaidām par saistību ar terorismu Parīzē aizturēti jau astoņi cilvēki.

Francijas finanšu ministrs Mišels Sapēns izteicies, ka uzbrukumu īstenošanai teroristiem visdrīzāk bijuši nepieciešami vien apmēram 30 tūkstoši eiro.

Jau ziņots, ka pēc Parīzes teroraktiem Francijas prezidents Fransuā Olands Valstī noteicis ārkārtas stāvokli uz trim mēnešiem, kas šobrīd ir maksimālais, likumā atļautais ārkārtas stāvokļa termiņš, tomēr tiks lemts par īpašo pilnvaru termiņa pagarināšanu līdz sešiem mēnešiem.

Kā zināms, ārkārtas stāvoklis ļauj valdības institūcijām noteikt mājas arestus tiem, kas tiek uzskatīti par apdraudējumu drošībai. Policija var veikt reidus, nesaņemot tiesas pilnvarojumu, un valsts iekšlietu ministrijai ir tiesības bloķēt vietnes vai sociālo mediju kontus, kas veicina terorismu.

Jau ziņots, ka Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību. Teroraktos Parīzē 13. un 14.novembrī tika nogalināti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Pasaulē

NATO būtiski jāpastiprina savas aizsardzības spējas un jāpalielina kaujas brigāžu skaits no 82 līdz 131, kā arī jāizveido jauni korpusi un divīzijas, kuru skaitam vajadzētu palielināties no 24 līdz 38, un tas ir tikai minimālo prasību izpildei, raksta izdevums “Defense Express”.

Svarīgākais