Lietuvas prezidente tiksies ar Putinu

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas nākamnedēļ dosies vizītē uz Somiju, gatavojas tikties ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu. Šāda tikšanās paredzēta nākamo trešdien Helsinkos gaidāmajā Baltijas jūras reģiona valstu samitā par Baltijas jūras aizsardzību.

Pēc Grībauskaites teiktā, tā tiek rīkota pēc Krievijas premjera iniciatīvas.

"Pēc Putina lūguma mēs piekritām tikties," sacījusi Lietuvas prezidente, nenorādot, kādus jautājumus ar Krievijas valdības vadītāju paredzēts apspriest.

Vienlaikus viņa norādījusi, ka negatavojas skart jautājumu par Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāvja Andreja Ņesterenko neseno izteikumu, ka Lietuvai nav tiesiska pamatojuma pieprasīt Maskavai kompensācijas 1991.gada janvāra traģisko notikumu upuru ģimenēm un cietušajiem, jo neatkarīga Lietuvas valsts tolaik neesot pastāvējusi.

Grībauskaite paudusi viedokli, ka šāds Ņesterenko apgalvojums uzskatāms par "lielu pārpratumu".

"Es to saucu par pārpratumu. Kāpēc man [šis jautājums] jāizvirza? Es zinu, ka Lietuva tolaik pastāvēja, man šai ziņā nav nekādu jautājumu pašai sev," viņa izteikusies.

Vienlaikus prezidente paudusi gatavību apspriest Lietuvas ražotāju situāciju Krievijā. "Šis jautājums jāizvirza vienmēr un visos līmeņos, sākot ar vēstnieku, ar mūsu diplomātiem. Bez šaubām, šo jautājumu esmu skārusi arī es, mēs diskutēsim. Tuvākā tikšanās gaidāma jau nākamnedēļ Helsinkos," viņa sacījusi.

Svarīgākais