Lietuva aizņēmusies divus miljardus dolāru

Lietuva ceturtdien starptautiskajos finanšu tirgos sekmīgi izplatījusi obligāciju laidienu divu miljardu dolāru (vairāk nekā miljarda latu) apmērā ar desmit gadu termiņu un procentu likmi aptuveni 7,625% gadā, vēsta Lietuvas televīzija, atsaucoties uz avotiem, kas tuvi laidiena izplatīšanas starpniekiem.

Tas ir lielākais obligāciju laidiens Lietuvas vēsturē. Oktobrī Lietuva sekmīgi izplatīja valsts obligāciju laidienu 1,5 miljardu dolāru apmērā ar 6,75% likmi uz piecu gadu termiņu.

Finanšu ministrija oficiālus datus par šo jaunāko laidienu pagaidām nav sniegusi. Lietuvas nodokļu maksātājiem šis aizņēmums procentos izmaksās 3,8 miljardus litu (775,2 miljonus latu), norāda biznesa ziņu portāls "Vz.lt".

Portāla aptaujātie analītiķi ir vienisprātis, ka procentu likme varēja būt par aptuveni 0,5 procentpunktiem zemāka, ņemot vērā situāciju finanšu tirgos. "Vz.lt" atgādina, ka Ungārija starptautiskajos tirgos uz attiecīgu laika posmu ASV dolāros nesen aizņēmusies ar 6,3%, Horvātija - ar 6,75% un Polija - ar 6,4% likmi gadā.

Pērn Lietuva aizņēmās aptuveni 12 miljardus litu, aizpērn - nedaudz pāri par trim miljardiem litu. Šogad, cenšoties finansēt kārtējos izdevumus un budžeta deficītu un refinansēt agrākos parādus, domāts aizņemties kopumā 12,8 miljardus litu - tādus datus Finanšu ministrija sniedza oktobrī.

Lēsts, ka valsts parāds 2010.gada beigās varētu sasniegt aptuveni 40% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP).

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegtajiem provizoriskajiem datiem janvārī valdība kopumā aizņēmusies 873,965 miljonus litu - aptuveni 6,72% no visa gada laikā paredzētās summas.