ES emisiju kvotu birža kļuvusi par datoruzbrukuma upuri

Eiropas Savienības (ES) emisijas kvotu tirdzniecības sistēma (ETS) piedzīvojusi liela mēroga datoruzbrukumu. Eiropas Komisija (EK) sola pārskatīt biržas datorsistēmu drošību.

Pret biržas lietotājiem pagājušo ceturtdien vērsts plašs pikšķerēšanas (phishing) tipa uzbrukums, mēģinot no lietotājiem izvilināt paroles un identifikācijas kodus.

Biržas lietotāji saņēmuši viltus e-pasta vēstules ar interneta saiti, lūdzot reģistrēties datornoziedznieku izveidotā īpašā vietnē, kas vizuāli līdzinās oriģinālajai ETS reģistrēšanās vietnei, tādā veidā iegūstot tirdzniecības sistēmas lietotāju identifikācijas kodus un paroles.

Ar iegūtajiem datiem var veikt krāpnieciskus emisiju kvotu tirdzniecības darījumus, piemēram, nozogot emisiju tirdzniecības sertifikātus.

Uzbrucējiem izdevies veikt dažus krāpnieciskus darījumus, bet EK apgalvoja, ka ES reģistrs un darījumu sistēma nav apdraudēta.

Par uzbrukumu Briselei ziņojusi Nīderlande un Norvēģija, bet EK informējusi visas dalībvalstis, mudinot tās spert atbilstošus drošības pasākumus.

EK arī gatavojas pārskatīt interneta drošības vadlīnijas.

Emisiju tirdzniecības sistēma ļauj valstīm, kurās emisiju apjoms ir zemāks par to saistību līmeni, pārdot savas neizmantotās "emisiju kvotas" citai valstij, kas pārsniegusi savu pieļaujamo emisiju apjomu. Tādējādi emisiju apjoms kopumā nemainās.

Kā vēsta laikraksts "Financial Times", visvairāk no datornoziedznieku uzbrukuma cietusi Vācija, Beļģija, Dānija, Grieķija, Itālija, Nīderlande un Spānija. Datorsistēmu lauzēju uzbrukums licis slēgt 13 Eiropas nāciju emisiju reģistrus.

Svarīgākais