EP nākamnedēļ apspriedīs cīņu pret jauniešu radikalizāciju Eiropā

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jāpastiprina sadarbība un jānodrošina operatīva informācijas apmaiņa starp tiesībsargājošajām iestādēm un Eiropolu, lai atklātu un novērotu iespējamos teroristus vai topošos "ārvalstu kaujiniekus", uzskata EP deputāti, kuri rezolūcijas projektā, ko apspriedīs nākamo otrdien un pieņems trešdien, rosina arī nodrošināt nelikumīga satura, kas sludina vardarbīgu ekstrēmismu, strauju izņemšanu no interneta.

Rezolūcijā EP deputāti dod savu ieguldījumu kopīgajā ES stratēģijā par cīņu pret terorismu un ES iedzīvotāju vervēšanu teroristu organizācijās, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota. Ierosinājumu vidū ir arī pasu konfiskācija, finanšu aktīvu iesaldēšana, iespējami radikalizētu personu pārbaude, atgriežoties ES, kā arī Eiropas esošo un potenciālo džihādistu "melnā saraksta" izveide.

EP deputāti arī ierosinās ieslodzījuma vietās nošķirt radikalizētas personas no citiem ieslodzītajiem, stiprināt dažādu kultūru dialogu un izveidot atbalsta sistēmas, piemēram, tālruņa līnijas, kur var ziņot par aizdomām, ka draugi vai ģimenes locekļi radikalizējas, vai plānu pamest ES lai pievienotos teroristu organizācijai.

Aprēķināts, ka aptuveni 5000 Eiropas iedzīvotāju ir pievienojušies teroristu organizācijām un citiem militāriem grupējumiem Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, īpaši tā dēvētā teroristiskā organizācija "Islāma valsts", "Džabhat al-Nusra" un citas.

Debates paredzētas otrdien, 24.novembrī, savukārt balsojums - trešdien, 25.novembrī.

Svarīgākais