Parīzē likvidē vēl vienu teroristu grupu

Parīzes Sendenī rajonā apšaude vakar ilga vairāk nekā sešas stundas, taču nav skaidrs, vai tās laikā aizturēti Parīzes teroraktu veicēji © Scanpix

Līdz vakardienas vakaram Francijas amatpersonas tā arī nebija oficiāli paziņojušas, vai Sendenī rajonā notikušās ilgstošās apšaudes rezultātā patiešām izdevies aizturēt vai likvidēt kādu no Parīzes terora aktu veicējiem (tiek uzskatīts, ka brīvībā ir divas personas) vai organizētājiem.

Tikmēr uzbrucēji savus mērķus diemžēl sasnieguši – terora draudu dēļ ne tikai nosēdinātas divas lidmašīnas, kas bija ceļā uz Parīzi, bet arī kārtējo reizi apmeklētājiem slēgts Eifeļa tornis un atcelta valstsvienību futbola spēle Hannoverē.

Naktī uz trešdienu Francijas policijas īpašo uzdevumu vienības, kurām pievienojās karavīri, uzsāka plašu operāciju Sendenī – pāris kilometrus no Stade de France stadiona, kas pagājušo piektdien bija viens no teroristu uzbrukumu mērķiem, vēsta AFP. Francijas mediji izplatījuši ziņas, ka šajā reidā meklēts Beļģijas pilsonis Abdelhamids Abaūds, kuru Francijā uzskata par terora aktu organizētāju un finansētāju. Līdz vakardienas rītam gan ticis uzskatīts, ka viņš joprojām uzturas Sīrijā, no kurienes kontrolē savu domubiedru akcijas.

Sendenī apkaimes iedzīvotāji starptautiskajām ziņu aģentūrām stāstījuši, ka policijas operācija, kas sākusies pusčetros no rīta, ilgusi līdz pat vakardienas pusdienlaikam. No aculiecinieku stāstiem izriet, ka tā bijusi īsta kauja, kuras laikā notikusi apšaude, izmantojot automātiskos ieročus, un ik pa brīdim nograndējuši sprādzieni. Uz visu dienu tikusi slēgta sabiedriskā transporta kustība caur rajonu (nav kursējuši pat metro vilcieni), nav atvērtas skolas, bērnudārzi, veikali un citas iestādes.

Parīzes prokurora Fransuā Molēna vakar sniegtā informācija gan neliecina par ļoti vērienīgu kaujas darbību – tās laikā nogalināti divi cilvēki (viena no tām bijusi ar teroristiem saistīta sieviete, kura pati uzspridzinājusies), apcietināti septiņi aizdomās turamie, vieglus ievainojumus guvuši pieci policisti un bojā gājis policijas suns. To, vai starp arestētajiem ir kāds cilvēks, kurš bijis iesaistīts pagājušās nedēļas nogalē notikušajos uzbrukumos, F. Molēns atteicies atklāt, bet vairāki Francijas mediji vēstījuši, ka šī bijusi cita teroristu šūniņa, kuras uzdevums bijis sarīkot terora aktus Parīzes finanšu centrā.

Iespējams, ka Francijas varasiestādēm patiešām izdevies novērst kādu jaunu terora aktu, bet atmosfēra, kas valda pasaulē, liecina, ka teroristiem savu mērķi, kas ir cilvēku iebiedēšana, patiešām izdevies sasniegt. Vācijā vairākas dienas tika deklarēts, ka kanclere Angela Merkele apmeklēs Vācijas un Nīderlandes draudzības spēli futbolā, lai saviem tautiešiem rādītu piemēru – no teroristiem nav jābaidās un Vācijas drošības dienesti spēj kontrolēt situāciju. Taču divas stundas pirms spēles sākuma mačs tika atcelts un A. Merkele evakuēta no Hannoveres – policija bija saņēmusi ziņas, ka kaut kur stadiona apkaimē (vai nu pamestā koferī, vai ātrās palīdzības automašīnā) atrodoties spridzeklis. Nekā tāda izmeklētāji nav atraduši, un tas pats attiecas uz divām Air France lidmašīnām, kas ceļā no Losandželosas un Ņujorkas uz Parīzi terora draudu dēļ veica piespiedu nosēšanos Kanādā.



Pasaulē

Kanādas savvaļas ugunsgrēku sezona šogad ir ceļā, lai kļūtu par otro lielāko vismaz pēdējo divu desmitgažu laikā, atpaliekot tikai no pērnā gada rekordsezonas, atsaucoties uz federālo amatpersonu paziņojumu, vēsta Kanādas medijs “CBC”.

Svarīgākais