Latvijas valsts svētkus svin pat Indijā

© F64

Kā ierasts Latvijas Republikas proklamēšanas dienu 18.novembrī atzīmē ne tikai šeit Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Šogad mūsu valsts svētku svinības notiks pat Indijā.

18.novembrī pulksten 13.00 Latvijas vēstniecībā Helsinkos vēstnieks Somijā Uģis Bambe rīko pieņemšanu par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienai. Uz pieņemšanu aicināti aptuveni 200 viesi - Somijas valstsamatpersonas, politiķi, uzņēmēji, kultūras darbinieki, Helsinkos akreditētie diplomāti, starptautisku uzņēmumu un organizāciju pārstāvji, kā arī Latvijas goda konsuli Somijā.Savukārt pulksten 18.30 Latvijas vēstniecībā Somijā uz valsts svētku pieņemšanu ir aicināti Somijā dzīvojošie Latvijas valstspiederīgie un Latvijas draugi Somijā. Pasākumā piedalīsies vairāk nekā 150 viesi, to vidū arī Somijas un Latvijas draudzības biedrības "Rozentāla biedrība" biedri. Pieņemšanā dziedās latviešu un somu koris "Ziemeļmeita".

Paredzēts, ka Armēnijā norisināsies svinīgs pasākums par godu valsts proklamēšanas 97.gadadienai un Latvijas un Armēnijas kultūras ministriju sadarbības programmas 2015.-2018.gadam parakstīšanai. Pasākumā piedalīties aicinātas Armēnijas valsts institūciju amatpersonas un ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Latvijas vēstniecībā Prāgā notiks svinīgā pieņemšana par godu valsts svētkiem, uz kuru aicināti Čehijā dzīvojošie latvieši un Latvijas draugi, savukārt Igaunijā norisināsies svētku pieņemšana, kurā piedalīsies Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass, ārlietu ministre Marina Kaljuranda, Igaunijas valdības un parlamenta pārstāvji, sabiedriskie, biznesa, mākslas un kultūras darbinieki, žurnālisti, akadēmisko aprindu pārstāvji, citi Latvijas draugi.

Igaunijā norisināsies arī valsts svētku svinības Latvijas diasporas pārstāvjiem Igaunijā, kopīgi skatoties Valstsprezidenta uzrunu un dziedot valsts himnu. Par sadarbību ar vēstniecību prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā Latviešu nacionālās kultūras biedrības vadītājai tiks pasniegts vēstnieka atzinības raksts.

Tikmēr Indijā norisināsies fotogrāfa Andra Zēgnera fotoizstāde "Saules akmens", kā arī meistarklase Indijas fotomeistariem.

Krievijā, vēstniecībā Maskavā, notiks svētku pieņemšana par godu valsts proklamēšanai. Aicināto viesu vidū ir diplomāti, Krievijas valsts amatpersonas, mediju pārstāvji, uzņēmēji, kultūras nozares un diasporas pārstāvji. Savukārt vēstniecības Konsulārās nodaļas kancelejā Kaļiņingradā notiks kancelejas organizēta pieņemšana diasporai, kopīgi skatoties Valsts prezidenta uzrunu un svētku salūtu Daugavmalā.

Lielbritānijā, vēstniecībā Londonā, norisināsies valsts svētku pieņemšana diplomātiskajam korpusam, valdības, parlamenta Londonas Sitijas un citu Liebritānijas pilsētu pārstāvjiem, ārvalstu vēstniekiem un diplomātiem.

Tikmēr Lietuvā paredzēta "Baltu centra" organizēts Latvijas valsts svētkiem veltīts pasākums, kā arī pētnieces Lauras Laurušaites prezentācija par savu monogrāfiju "Starp nostalģiju un mīmikriju. Lietuviešu un latviešu pēckara izceļotāju romāni".

Savukārt Šveicē notiekošajā pasākumā piedalīsies Latvijas vēstnieks Šveicē, Šveices diplomātiskā korpusa pārstāvji, kultūras un citu jomu sadarbības partneri un latviešu diasporas Šveicē pārstāvji, bet Turcijā plānota pieņemšana, kurā piedalās Bursas pilsētas domes pārstāvji, ierēdņi, uzņēmēji, kā arī vēstniecības un konsulāta darbinieki.

Tikmēr Zviedrijā šodien norisināsies valsts svētku dievkalpojums Ādolfa Fredrika baznīcā Stokholmā, bet Ņujorkā -svētku pieņemšana ANO diplomātiskajam korpusam.

Svarīgākais