Gejiem ASV armijā nebūs jāslēpj orientācija

Pēc prezidenta Baraka Obamas iniciatīvas ASV aizsardzības ministrija sākusi rīkoties, lai atceltu pretrunīgi vērtēto likumu, kas aizliedz bruņotajos spēkos dienēt cilvēkiem, kuri neslēpj savu homoseksualitāti.

Par lielu nepatiku liberāļiem Pentagons gan paziņojis, ka attiecīga dokumenta izstrādāšana varētu prasīt gadu, turklāt nav skaidrs, vai tas iegūs atbalstu Senātā, kur pēc novembrī gaidāmajām vēlēšanām spēku samērs varētu mainīties par labu republikāņiem.

Pēc tam kad ASV prezidents Baraks Obama savā pirmajā uzrunā par stāvokli valstī šonedēļ vēlreiz uzsvēra solījumu atcelt kopš 1993. gada spēkā esošo aizliegumu, atbalstu šādam solim, uzstājoties Senāta bruņoto spēku komisijas priekšā, paudis gan ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs admirālis Maikls Mallens, gan ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

"Pašlaik jautājums nav par to, vai militārpersonas gatavojas veikt šādas izmaiņas, bet gan par to, kā vislabāk tās sagatavot. Mēs esam saņēmuši pavēli no armijas virspavēlnieka un ķeramies pie tās izpildes," Reuters citē R. Geitsa sacīto. Jāatgādina, ka aizsardzības ministrs ir vienīgais republikānis B. Obamas administrācijā, turklāt vienīgais iepriekšējā prezidenta Džordža Buša administrācijas pārstāvis, kurš saglabāja savu amatu pēc B. Obamas ievēlēšanas. Pentagons jau izveidojis īpašu komisiju, kas pētīs, kādu iespaidu šādas izmaiņas varētu atstāt uz bruņotajiem spēkiem, un attiecīgs ziņojums tikšot iesniegts līdz šā gada beigām, sacījis R. Geitss. Neapmierinātību ar vilcināšanos gan paudis Senāta vairākuma līderis, demokrāts Harijs Reids, kurš izteicis neizpratni, kādēļ 1993. gada likumu nevar vienkārši ņemt un atcelt.

BBC atgādina, ka ASV armijā vēsturiski nav bijusi īpaši laba attieksme pret homoseksuālistiem. Kā kompromiss starp aizliegumu un atļauju viņiem dienēt 1993. gadā tika pieņemts likums, kas pazīstams ar nosaukumu Nejautā un nesaki – proti, geji un lesbietes nedrīkstēja atklāti demonstrēt homoseksualitāti, bet armijas komandieri – pētīt viņu paradumus un mēģināt to noskaidrot. Tiek lēsts, ka šā likuma pārkāpšanas dēļ no armijas atvaļināti aptuveni 13 500 homoseksuālistu.

AP norāda, ka kopš 1993. gada situācija ir mainījusies. Jau piecos štatos un Kolumbijas apgabalā legalizētas viendzimuma laulības, vēl deviņos štatos likumā iekļauta norma par homoseksuālu pāru kopdzīvi. Pew veiktā aptauja liecina, ka 1994. gadā tikai 52% amerikāņu atzina, ka homoseksuālistiem jāļauj bez ierobežojumiem dienēt armijā, bet tagad tādu skaits pieaudzis līdz 59%.

Svarīgākais