FOTO: Prokremlisks avots it kā atmasko bēgļus, kuri patiesībā ir kaujinieki

© e-news.su

Lielu popularitāti sociālajos tīklos ieguvis kāda acīmredzami prokremliska avota raksts “Беженцы забыли почистить фейсбуk” (Bēgļi aizmirsuši iztīrīt facebook), kurš it kā vedina uz domām, ka Eiropā ienākušie bēgļi ir “Islāma valsts” kaujinieki vai vismaz militāras personas.

Rakstā pievienotas fotogrāfijas ar vairākiem vīriešiem, kuri redzami gan formas tērpos, gan pēc tam devušies bēgļu gaitās un tērpušies civilās drānās.

Šis ieraksts ir izpelnījies lielu popularitāti gan sociālajos tīklos, gan arī to pārpublicējuši daži ārvalstu un Latvijas plašsaziņas līdzekļi. Protams, ka šie foto attēli izsaukuši zināmu sabiedrības satraukumu, tomēr jānorāda, ka avots un pats materiāls ir visai apšaubāms.

Lapa e-news.su, kurā publicētas minētās fotogrāfijas, ir acīmredzami prokremliska, turklāt apšaubīt ticamību liek fakts, ka nav norādīta nekāda izcelsme vai kādi konkrēti attēloto vīriešu personas dati. Tāpat arī jāpiemin – prestižais medijs vice.com šāda tipa bilžu sakarā publicējis rakstu, kurā akcentē: pat, ja pieņemam publicēto attēlu ticamību, nekur nav minēts, ka attēlotie vīrieši būtu “Islāma valsts”, nevis opozīcijas, kurdu vai Sīrijas armijas kaujinieki.