EODM dalībnieki uzbrukumā neskarti

Eagles Of Death Metal koncertu pārtrauca teroristu iebrukums, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 90 cilvēku © Scanpix

Piektdien, kad teroristi iebruka Parīzes koncertzālē Bataclan un noslepkavoja vismaz 92 cilvēkus, tur uzstājās amerikāņu rokgrupa Eagles Of Death Metal (EODM). Mūziķi uzbrukumā nav cietuši, taču bojā gājis cilvēks, kurš tirgoja viņu diskus un atribūtiku, kā arī viens no skaņu ierakstu kompānijas darbiniekiem, kurš bija atnācis paklausīties grupas uzstāšanos. EODM koncertu rīkotāji paziņojuši, ka grupa pārtrauc savu turneju un atgriežas ASV, līdzīgi rīkoties nolēmušas grupas Foo Fighters un Deftones, kurām arī bija ieplānotas uzstāšanās Francijā.

AFP, atsaucoties uz grupas bundzinieka Džūljana Dorio brāli Maiklu, vēsta, ka uzbrukuma brīdi EODM spēlējuši savu sesto dziesmu. «Pēkšņi viņi sadzirdēja šāvienu troksni. Šāvieni bija skaļāki par grupas spēlēto mūziku. Grupas dalībnieki saprata, ka pēc iespējas ātrāk jābēg, un, dodoties prom pa skatuves aizmugures durvīm, redzēja vīrus ar automātiskajiem ieročiem, kas iebruka zālē un šāva uz visu un visiem,» stāstījis M. Dorio. Sestdien kļuva zināms, ka koncertzāli laikus izdevies pamest visiem pieciem grupas dalībniekiem, taču producentu kompānija Nous Productions vēstīja, ka turneja pa Eiropu, kurā bija paredzēts vēl 21 koncerts, visticamāk, tiks pārtraukta, jo šokētie mūziķi vēlas pēc iespējas ātrāk atgriezties ASV.

Viens no EODM turnejas apkalpojošā personāla dzīvību šajā uzbrukumā zaudējis. Laikraksta The Daily Telegraph interneta mājaslapa apstiprinājusi, ka tas ir 36 gadus vecais Lielbritānijas pilsonis Niks Aleksanders, kurš uzbrukuma brīdī atradies vestibilā, kur tirgojis grupas diskus, krekliņus un citu atribūtiku. «Niks mira, darot darbu, kas viņam ļoti patika,» reportieriem paziņojuši bojāgājušā tuvinieki, atgādinot, ka viņš bieži devies turnejās kopā ar dažādām grupām, pārdodot viņu atribūtiku. Uzbrukuma brīdī kopā ar N. Aleksanderu bijusi viņa kādreizējā draudzene – Parīzē dzīvojošā amerikāniete Helēna Vilsone. Sieviete, kurai ir vairāki ložu ievainojumi, stāstījusi, ka uzbrukums bijis ļoti straujš. «Pieci vai seši ar automātiem bruņoti puiši iebrāzās klubā un vienkārši sāka apšaut cilvēkus,» viņa sacīja, piebilstot, ka kaut kādas cerības izglābties bijušas vien tiem, kuri uzreiz gūlušies uz grīdas, nav kustējušies un cietuši klusu. Tā rīkojusies arī viņa un N. Aleksanders, taču diemžēl kāds blakus guļošais koncerta apmeklētājs sakustējies, un viens no iebrucējiem nekavējoties sācis šaut viņu virzienā, nāvējoši ievainojot vīrieti. Reuters vēsta, ka starp upuriem ir arī skaņu ierakstu kompānijas Mercury Records darbinieks Tomass Aijads, kurš kopā ar vairākiem kolēģiem no Universal Music Group (grupai ir kontrakts ar šo kompāniju) bija ieradies noklausīties koncertu.

BBC atgādina, ka grupas beidzamais albums Zipper Down, kas iznāca oktobrī, sasniedzis 59. vietu Billboard hitparādē un 32. vietu Lielbritānijā. Interneta sociālajos tīklos jau izplatījies aicinājums panākt šā diska ierindošanos pirmajā ailītē – tā būšot pienācīga atbilde teroristiem, kuri, kā norādījis īru rokgrupas U2 līderis Bono, «pirmo reizi devuši tiešu triecienu mūzikai». U2 ir viena no grupām, kuras ieplānotie koncerti Parīzē pēc traģēdijas atcelti. Tikmēr Deftones, kam Bataclan zālē bija jāuzstājas nedēļas nogalē un kuras mūziķi tur uz mēģinājumu bija arī traģiskajā piektdienā, jau paziņojuši, ka pārtrauc savu turneju pa Eiropu. Līdzīgu lēmumu pieņēmuši Foo Fighters, kuras līderis Deivs Grols savulaik muzicējis kopā EODM dibinātājiem. «Šajā bezjēdzīgās vardarbības, robežu slēgšanas un starptautisko sēru brīdī mēs nespējam uzstāties,» sacīts Foo Fighters paziņojumā.



Svarīgākais