Atzīts, ka “Islāma valsts” pastrādājusi genocīdu

© Scanpix

Kā ziņo aģentūra AFP, kaujinieku grupējums "Islāma valsts" pastrādājis genocīdu pret Irākas jezīdu kopienu.

Pie šī secinājuma nonācis ASV Holokausta piemiņas muzejs, kurš savā ziņojumā minējis - “Islāma valsts” kaujinieki jezīdus sistemātiski izvarojuši, spīdzinājuši, slepkavojuši un nolaupījuši.

Pirms ziņojuma par “Islāma valsts” pastrādātā genocīda publiskošanas, eksperti gan tikušies ar jezīdiem, gan pavadījuši laiku Irākā, veicot neatkarīgus novērojumus, gan analizējuši pieejamo informāciju. Jānorāda, ka arī pats grupējums “Islāma valsts” vairākkārt apstiprinājis savu naidu un veiktās darbības pret jezīdu tautu.

"Genocīda noziegums turpinās pret jezīdu iedzīvotājiem un sagūstītāji joprojām paverdzina daudzas nolaupītās sievietes un bērnus," ziņojis muzeja pārstāvis. Tāpat uzsvērts, ka "Islāma valsts" savās publikācijās lielījās, ka ir atjaunojusi verdzību un saviem kaujiniekiem piedāvā sagūstītās jezīdu sievietes un meitenes.


Jezīdi ir kurdu valodā runājoša minoritāte, kura galvenokārt dzīvo Sindžaras kalnu apvidū Irākas ziemeļos. Šie ļaudis nav nedz arābi, nedz musulmaņi, un kaujinieki viņu ticību uzskata par ķecerīgu.

Svarīgākais