Pasaules pelnošākā dziedātāja – Keitija Perija

© Scanpix

Pagājušā gada pasaules pelnošākās mūziķes statusu žurnāls Forbes atvēlējis Keitijai Perijai, kura pārliecinoši apsteigusi savu galveno konkurenti Teilori Sviftu, kas šogad tikusi pie daudziem prestižiem apbalvojumiem.

Jāņem gan vērā, ka Forbes saraksta sastādītāji vadījušies pēc finanšu rādītājiem laikā no 2014. gada jūnija līdz šā gada jūlijam, kad K. Perijas koncertturneja ritēja pilnā sparā, bet T. Svifta savu pasaules turneju bija tik tikko uzsākusi. Speciālisti prognozē, ka nākamajā finanšu gadā niknākā cīņa būs starp T. Sviftu un Madonnu, kura arī nesen uzsākusi pasaules turneju.

31 gadu vecās K. Perijas pagājušā gada peļņu Forbes lēš 135 miljonu dolāru jeb 125,6 miljonu eiro apjomā. Ienākumi no beidzamā albuma Prism (tas iznāca vēl 2013. gadā) veido vien nelielu šīs summas daļu. Daudz nozīmīgāku peļņu K. Perijai nodrošinājusi turneja Prismatics, kas sākās pagājušā gada 7. maijā Ziemeļīrijā un beidzās pirms nepilna mēneša – 18. oktobrī – Kostarikā. Forbes aplūkotajā laika periodā K. Perija sniegusi 126 koncertus, katrs no kuriem viņas kontu papildinājis vidēji par diviem miljoniem eiro. Papildus tam mūziķe guvusi ienākumus arī no noslēgtajiem līgumiem ar kosmētikas ražotājiem Covergirl un modes preču zīmolu Claire’s, savu artavu devusi sadarbība ar Coty, kas laidusi tirgū dziedātājas vārdā nosauktas smaržas. Intervijā, ko Forbes publicēja vasarā, K. Perija pavēstījusi, ka uzskatot sevi ne tikai par mākslinieci, bet arī uzņēmēju. Viņa lielu uzmanību pievēršot finanšu jautājumiem un nedomājot, ka tas būtu kaut kas nosodāms. Starp citu, peļņas ziņā viņa beidzamajā finanšu gadā ieņēmusi trešo vietu starp visiem izklaides industrijas pārstāvjiem, atpaliekot vien no bokseriem Floida Meivezera un Manija Pakiao, kuri beidzot piekrita ilgi gaidītajai savstarpējai cīņai, par to saņēma milzu honorārus, bet lika boksa cienītājiem vilties, jo ringā īpašu cīņas gribu neizrādīja.

25 gadus vecās T. Sviftas piektais soloalbums 1989, kas tika izlaists pagājušajā gadā, pārdošanas apjomu ziņā pārspējis daudzus rekordus, dziedātājas veikums novērtēts arī dažādu balvu pasniegšanas ceremonijās, prestižais mūzikas industrijas žurnāls Billboard viņu 2014. gadā pasludināja par Gada sievieti, tomēr Forbes vērtējumā T. Svifta no savas konkurentes atpalikusi ievērojami, gada laikā nopelnot vien 80 miljonu dolāru. AFP norāda, ka termins konkurente šajā gadījumā lieliski atspoguļo saspīlētās un brīžam pat naidīgās attiecības starp abām dziedātājām – zinātāji apgalvo, ka dziesma Bad Blood esot T. Sviftas īpašais veltījums K. Perijai... Iemesls, kādēļ T. Svifta ievērojami atpaliek no sāncenses ienākumu ziņā, ir acīm redzams – savu The 1989 World Tour viņa uzsāka vien šā gada maijā un līdz jūlijam, kad Forbes apkopoja finanšu rādītājus, vienkārši nepaspēja sniegt pietiekami daudz koncertu. Taču peļņas potenciāls T. Sviftai esot krietni lielāks nekā K. Perijai, jo katrs viņas koncerts dod vidēji četrus miljonus dolāru lielus ienākumus.

Trešajā vietā Forbes ierindojusi grupu Fleetwood Mac, uzsverot, ka interesi par šo vienību lielākoties nodrošina Stīvijas Nikas un Kristīnes Makvejas klātbūtne. Jāatgādina, ka trīs no grupas dalībniekiem ir vīrieši. Gadu ilgās turnejas laikā Fleetwood Mac nopelnījusi 59,9 miljonus dolāru, apsteidzot gan Lady Gaga, gan Beijonsu, kuras arī izkarojušas vietas visvairāk pelnošo piecniekā.