Krievu un britu bēgšana apdraud Ēģiptes tūrismu

Tuvākajā laikā Ēģipti nāksies pamest aptuveni 80 000 tūristu no Krievijas, bet citi tautieši viņus nenomainīs © Maxim Grigoryev,TASS

Krievijas lidsabiedrībai Kogalimavia piederošās pasažieru lidmašīnas avārija virs Sīnāja pussalas, kas notika 31. oktobrī un prasīja 224 cilvēku dzīvības, var nodarīt nelabojamu kaitējumu Ēģiptes tūrisma industrijai.

Jau pagājušās nedēļas vidū virkne Eiropas valstu un Turcija aizliedza vai stingri rekomendēja savām lidsabiedrībām nedoties uz Ēģiptes kūrortpilsētu Šarm eš Šeihu, bet piektdien arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins deva rīkojumu pārtraukt lidojumus uz visām Ēģiptes pilsētām un pēc iespējas ātrāk evakuēt visus pilsoņus no šīs valsts. Tādējādi arī Kremlis netieši atzinis – iespēja, ka lidmašīnas avārija ir terora akts, nevis negadījums, ir ļoti liela.

Katastrofas izmeklēšana joprojām turpinās, un, lai gan Ēģiptes un Krievijas amatpersonas joprojām cenšas uzstāt uz to, ka avārija notikusi tehnisku iemeslu dēļ, šī versija kļūst aizvien apšaubāmāka – lielā mērā anonīmo informācijas noplūžu dēļ. Sestdien notikušajā preses konferencē Ēģiptes izmeklētāju grupas vadītājs Aimans eš Mukadams bija spiests apstiprināt, ka lidojumu datu ierakstu ierīces jeb melnās kastes fiksējušas «dīvainu troksni» tieši pirms lidmašīna sākusi strauji zaudēt augstumu un izjukusi gaisā. Viņš gan nav vēlējies komentēt vairāku mediju apgalvojumus, ka šo troksni nekādā gadījumā neesot izraisījusi tehniska kļūme un eksplozija vienā no lainera dzinējiem, un samērā nervozi reaģējis uz žurnālistu jautājumiem, kādēļ preses konferencē nepiedalās ārzemju eksperti, kuri arī ir izmeklētāju komandā. «Viņi ir ļoti aizņemti un strādā,» BBC citē aizkaitinātā A. eš Mukadama sacīto. NBC News tikmēr vēsta par jauniem pierādījumiem, kas liecina, ka teroristu grupējuma Islāma valsts kaujinieki no Rakas pilsētas Sīrijā īsi pēc lidmašīnas avārijas sazinājušies ar saviem domubiedriem Sīnāja pussalā un līksmojuši par lainera katastrofu. Savukārt britu medijos pavīdējusi informācija, ka atsevišķas šādas sarunas, kurās apspriesti nākamo uzbrukumu mērķi, noritējušas angļu valodā, turklāt runātājiem bijis tipisks britu akcents.

Pašlaik visvairāk apspriestā versija ir tāda, ka spridzeklis lidmašīnā īsi pirms tās izlidošanas ievietots Šarm eš Šeihas lidostā. Tūristiem no Eiropas nereti šķiet, ka tur valda absolūts haoss, taču parasti tas tiek norakstīts uz arābu savdabīgo izpratni par kārtību un varasiestāžu centieniem ar darbu nodrošināt visus (pienākumus, kas jebkurā Eiropas valstī būtu viena cilvēka pārziņā, Ēģiptē un citās arābu zemēs pilda vismaz četri vai vairāk cilvēku). Kāds anonīms avots sarunā ar ziņu aģentūru AP apstiprinājis, ka tā nav šķietamība, uzsverot, ka patiesi – Šarm eš Šeihas lidostā bagāžas pārbaude notikusi formāli, lidmašīnas kravas nodalījumā ievietotā bagāža bieži vien nav skenēta, lai taupītu elektrību, bet dažādos servisos (ēdināšanā, degvielas piegādē utt.) nodarbinātie nemaz nav pārbaudīti, jo bijuši vai nu lidostas apsardzes dienesta darbinieku radinieki, vai draugi. No AP publikācijas izriet, ka vismaz pirms pāris nedēļām ievietot spridzekli kādā no lidmašīnām neesot bijusi liela problēma un tikai tagad, kad pie drošības pārbaudēm ķērušies armijas karavīri, bet lidostas priekšnieks pārcelts augstākā amatā, tiek ievērota kāda kārtība.

Tiesa, brīdī, kad virkne valstu izsludinājusi savu pilsoņu evakuāciju no Ēģiptes (ar to tiek saprasts tas, ka jaunas grupas uz šo valsti nedodas, bet atpūtniekus no Ēģiptes pakāpeniski izved, ievērojot stingrākas drošības procedūras), drošības pasākumi jau izraisījuši cilvēku neapmierinātību. Britu laikrakstos publicētas «iestrēgušo» tūristu sūdzības par to, ka viņiem it kā dots rīkojums pamest Ēģipti, taču tajā pašā laikā izceļošanas iespējas netiek nodrošinātas. Vēl dīvaināka ir situācija ar krievu tūristiem. Lai gan V. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs turpina apgalvot, ka Kogalimavia lidmašīnas avārija nav terora akts, viņa tiešais priekšnieks piektdien izsludināja vispārēju aizliegumu reisiem uz Ēģipti (ne tikai Šarm eš Šeihu, bet arī Hurgadu un Kairu). Tagad uz Ēģipti lido tukšas krievu aviokompāniju lidmašīnas, kuru uzdevums ir atvest uz dzimteni aptuveni 80 000 atpūtnieku, kas varētu prasīt vairākas nedēļas. Pat tiem, kuru uzturēšanas termiņš kūrortā tāpat ir beidzies, rodas jautājumi, jo drošības apsvērumu dēļ pasažieri drīkst ņemt līdzi tikai desmit kilogramu rokas bagāžas – pārējo mantību viņiem sola piegādāt «kaut kad vēlāk». Tikmēr vairāku Krievijas pilsētu lidostās notikuši nelieli dumpji, cilvēkiem, kuri savu atvaļinājumu plānojoši un naudu tam krājuši visa gada garumā, uzzinot, ka lidojums uz Ēģipti ir atcelts. Lai gan lēmumu par to pieņēmis V. Putins, klientu priekšā būs jātaisnojas tūrisma operatoriem, aģentiem utt.

Tikmēr Ēģipte jau var sākt lēst savus zaudējumus. No desmit miljoniem tūristu, kuri pērn apmeklēja šo valsti, aptuveni trīs miljoni bija no Krievijas, bet miljons no Lielbritānijas. Maz ticams, ka pēc pašreizējā panikas viļņa (jo vairāk tādā gadījumā, ja noskaidrosies, ka lidmašīnu patiešām uzspridzinājuši teroristi) viņu plūsma īsā laikā atjaunosies. Bet tūrisms, kā atgādina AFP, ir viena no ienesīgākajām Ēģiptes nozarēm, nodrošinot aptuveni 12% no iekšzemes kopprodukta.



Pasaulē

Klimata pārmaiņu dēļ tādas lietusgāzes, kas šomēnes izraisīja postošus plūdus Centrāleiropā, atkārtosies divreiz biežāk, atsaucoties uz trešdien publicētu ziņojumu, vēsta “Reuters”. Zinātniskā darba autori mudina politikas veidotājus rīkoties, lai apturētu globālo sasilšanu.

Svarīgākais