Putins tagad sagaida sankciju atcelšanu

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija pārsteigts, ka Eiropas Savienība (ES) var vienoties par sankciju noteikšanu, taču tagad viņš "sēž un gaida, kad tās tiks atceltas", tā notiekošajā "Rīgas konferencē" sacīja bijušais Dānijas ārlietu ministrs Ufe Elemans-Jensens.

Diskusijā par ES noteiktajām sankcijām pret Krieviju, Elemans-Jensens atzina, ka vienmēr uzskatījis, ka ekonomiskās sankcijas ir muļķīga un bīstama lieta, jo agrāk vai vēlāk pienāks brīdis, kad "būs jāatver durvis, taču tas nedrīkst sūtīt sliktus signālus".

Bijušais Dānijas ārlietu ministrs arī pauda viedokli, ka Putins bija pārsteigts par ES vienotību sankciju noteikšanā, taču tagad viņš tikai "sēž un gaida, kad tās tiks atceltas". Turklāt, kā sacīa Elemans-Jensens, Eiropā ir valstis, kuras uzskata, ka sankcijas ir jāatceļ un par to ar vien vairāk sāk runāt arī atsevišķu valstu amatpersonas, dodoties vizītēs arī uz Maskavu. "Šķiet, ka viņi ir aizmirsuši, kādēļ sankcijas vispār tika ieviestas. Likumi tika pārkāpti," uzsvēra Elemans-Jensens.

Viņš arī norādīja, ka sankciju sarakstā esošajiem cilvēkiem aizliegt doties uz viņu villām Vidusjūras krastos un sūtīt viņu bērnus uz labajām skolām Lielbritānijā, ir ļoti laba lieta.

Runājot par Krievijas noteiktajām sankcijām pret ES, bijušais ministrs norādīja, ka tās lielākoties skar tikai Krievijas iedzīvotājus, jo ekonomiskā situācija valstī pasliktinās, nevis Eiropas ražotājus.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

LETA jau vēstīja, ka Rīgā norisinās viens no Ziemeļeiropas nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - "Rīgas konference", kas šodien un rīt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un žurnālistus.

Konferencē ik gadu aktuālākie drošības un ārpolitikas jautājumi tiek skatīti plašā kontekstā. Šogad konferencē tiks diskutēts par Eiropas Savienības ģeoekonomisko ietekmi pasaulē, NATO kapacitāti nosargāt stabilitāti pasaulē, kā arī par to, kādas ir Krievijas un rietumu politiskās sadarbības nākotnes perspektīvas. Tāpat paredzētas diskusijas par jaunās paaudzes kara izaicinājumiem, informācijas kara sekām Rietumu demokrātijai, kā arī Eiropas politiskās kārtības nākotni.

Konferences diskusiju paneļos šogad piedalīsies Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (V), Moldovas premjerministra vietniece un ārlietu ministre Natalja Germane, Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks, Rumānijas ārlietu ministrs Bogdans Lucians Auresku, kā arī Norvēģijas ārlietu ministrs Berge Brende un citi.

 

Svarīgākais