Garisons: NATO gada laikā mainījusies par 180 grādiem

© Scanpix

NATO aizvadītā gada laikā ir spējusi mainīties par 180 grādiem, šodien "Rīgas konferencē" atzina Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

"NATO gada laikā ir mainījusies par 180 grādiem un spējusi pielāgoties jaunām realitātēm," teica valsts sekretārs.

Ja viņam būtu iespēja atgriezties vairākus gadus senā pagātnē, viņš neticētu, ka ir iespēja būt tādā situācijā kā patlaban. Kā piemēru viņš minēja NATO pastāvīgo misiju, kuras sastāvā ir vairāku valstu bruņotie spēki, kā arī apjomīgās militārās mācības, kas notiek Latvijā.

NATO joprojām ir stiprākā alianse un tā var aizsargāt cilvēkus, pauda Garisons. Turklāt ir jāatceras - ja runa ir par NATO, tad runa ir par cilvēkiem, viņu drošību.

Tomēr jāņem vērā, ka būs dažādi jautājumi, ar ko NATO būs jāsaskaras arī nākotnē.

Tikmēr, vaicāts par Zviedrijas un Somijas potenciālo dalību NATO, Garisons skaidroja, ka, raugoties no mūsu drošības perspektīvas, abu šo valstu dalība aliansē atrisinātu vairākus būtiskus jautājumus.

"Taču tas būs Zviedrijas un Somijas sabiedrības lēmums, nevis mūsu," viņš piebilda. Runājot par gaidāmo Varšavas samitu, viņš aicināja runāt par iespējamām nākotnes stratēģijām, kā arī spēkiem, kādi būtu jāizmanto nepieciešamības gadījumā. "Mēs varētu izdarīt daudz vairāk, izmantojot jau esošos resursus. Tas būs nozīmīgs jautājums gaidāmajā samitā," viņš piebilda.

Savukārt Makeina Starptautiskās līderības institūta izpilddirektors Kurts Volkers, runājot par turpmāko NATO attīstību, aicināja aktīvāk izmantot pareizos vārdus, runājot par alianses dalībvalstu drošību. Skaidrojot pašreizējo situāciju, Volkers norādīja, ka sabiedrība ASV un Eiropas Savienībā (ES) bieži vien saka vienu, kaut būtu jālieto citi vārdi, liekot uzsvaru uz "drošība".

Viņš arī aicināja nebaidīties lietot terminu "situācijas eskalācija", jo tas automātiski nenozīmējot kaut ko sliktu. Šīs pārmaiņas, kā norādīja Volkers, varētu uzlabot NATO savstarpējo komunikāciju abās okeāna pusēs - ASV un ES.

Svarīgākais