Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Vērienīgajos NATO manevros latvieši līmenī

Iedomātajā Kerasijas reģionā, ko moka sausums, robežstrīdi un nabadzība, nelielā valstī Lakutā iebrūk Kamona – reģiona lielā agresore, sagrābjot savās rokās ūdens resursus. Talkā upurim nāk NATO reaģēšanas spēki – attēlā redzamie latvieši to skaitā. Internetā gan klejo versija, ka ar nabaga lakutiem paši vien esam domāti © Ēriks KUKUTIS

Lielākā NATO mācību operācija pēdējā desmitgadē Trident Juncture 2015 ir noslēguma fāzē. Par latviešu karavīriem līdz šim saņemtas labas atsauksmes. Savukārt par mācību īsto nozīmi spekulē abās aukstā kara pusēs.

Trident Juncture norisinās Vidusjūras reģionā – Itālijā, Portugālē un Spānijā. Ne vien uz zemes, bet arī debesīs un ūdenī, tāpēc arī nosaukumā trejžuburs. Mērogi patiešām grandiozi – piedalās 30 valstis, gan alianses dalībnieces, gan tai draudzīgie partneri. 36 000 cilvēku, ap 150 lidaparātu, 60 kuģi un zemūdenes.

Latvieši līmenī

Arī Latvijas armija devusies mācību uzdevumā vēl nebijušā skaitā un attālumā – 250 latvieši pašlaik atrodas Spānijā. Strādā apvienotā Baltijas bataljona sastāvā, ko komandē latvietis Māris Gavrilko. Savu tautiešu veikumu pašam esot grūti vērtēt, taču atsauksmes esot labas. NATO mediju centra izplatītajā video viņš atzīst: «Runājot ar citu valstu karavīriem un komandieriem, Latvijas karavīri novērtēti visaugstākajā līmenī, visi uzdevumi, kuri doti mūsu vienībai, vienmēr laikus un sekmīgi izpildīti.» Esam labi sagatavoti, labi ekipēti. Taču ir lietas, kas vēl jāslīpē, jo Latvijā ir cits reljefs un daba. Nav kalnu un apvidus ir mazāk atklāts. Tāpat arī pietrūkst iespēju trenēties kaujai apbūvētā vietā. Mācībās slīpēta arī komunikācija starptautiskā vidē – radiosakari, procedūras. Dažādu valstu vienībām jāspēj sadarboties, jābūt savstarpēji savietojamām.

Krievi sauc par klaunādi

Krievijas algotie propagandisti satraucas, ka šīs NATO mācības ir pat lielākas nekā aukstā kara gados rīkotās. Vieni «neatkarīgi» globalizācijas pētnieki Kanādā vēsta, ka īstā kara dislokācija vingrinājuma scenārijā esot Ukraina, bet kiberkara placdarms – Baltijas valstis. Par to liecinot pat kara scenārija nosaukums SOROTAN, kurā no otras puses izlasāms NATO un Krievijas abreviatūra.

Cita versija – arī Rietumu medijos lasāma – skaidro, ka Trident Juncture ir atbilde Krievijas aktivitātēm Sīrijā un sagatavošanās plašai sauszemes operācijai pret Islāma valsti. Krievijas informatīvajā telpā figurē arī trešais skaidrojums, proti, darbs pie šiem alianses manevriem sākts jau 2013. gadā, kad nedz Ukraina, nedz arī Sīrija vēl nebija aktuāla. Vienkārši amerikāņi izdarot spiedienu uz pārējām NATO dalībvalstīm, pieprasot palielināt finansiālo ieguldījumu aizsardzībai. Trident Juncture 2015 esot alianses reklāmas kampaņa Eiropas nodokļu maksātājiem. Šos atmaskojošos tekstus dekorē atziņa, ka «pat klaunādes formā draudi veicina starptautisko spriedzi».

To, ka spriedze ar katrām mācībām un katru incidentu tikai vairojas, atzīst abās pusēs, taču, kā izteikušās alianses amatpersonas, ja NATO patiešām būtu vēlējusies kaitināt Krieviju un apzināti eskalēt situāciju, mācības būtu pārceltas uz Austrumeiropu. Tas netika darīts.

Jāgatavojas citai operai

Pašlaik manevri ir noslēdzošajā fāzē, jau piektdien armijas posīsies mājās. Sekmes mācībās apliecinās NATO reaģēšanas spēku (NRF) sertifikācija. Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins skaidro, ka tas arī ir Trident Juncture svarīgākais uzdevums – mācību noslēgumā NATO spēki nokārtos ko līdzīgu gala eksāmenam, apliecinot, ka ir spējīgi darboties ar plašu pielietojumu – gan aizsargāt dalībvalstis militāru draudu gadījumā, gan iesaistīties dažādu civilo krīžu un dabas kataklizmu novēršanā. Un šīm mācībām neesot nekādas saistības ar Krievijas kaitināšanu, vēl jo vairāk – ar gatavošanos karam pret Islāma valsti: «Tā ir pavisam cita opera – ar citiem sabiedrotajiem.»

Tomēr nule kļuvis zināms, ka arī šai operai jāsāk gatavoties. K. Galkins skaidro, ka Latvija negrasās tieši iesaistīties aktīvajā karadarbībā Sīrijā, taču varētu nodrošināt apmācību Irākā tiem, kas gatavi karot ar sliktajiem islāmistiem. Ņemot vērā Latvijas armijas resursus un iespējas, jāsecina, ka Islāma valsts pretiniekiem iecerēts nodot latviešu zināšanas sauszemes karošanas mākslā. Kad tiks pieņemts lēmums par karavīru nosūtīšanu – šobrīd vēl nav zināms.