Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Polija neizdod Polaņski ASV

Dzimtās Polijas tiesa nostājusies Romāna Polaņska pusē © Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē Krakovas tiesa nospriedusi neizdot ASV slaveno kinorežisoru Romānu Polaņski, kuru Losandželosā vēlas tiesāt par 1977. gadā notikušu nepilngadīgas meitenes pavedināšanu. Lai gan cietusī jau sen piedevusi R. Polaņskim un aicinājusi pārtraukt viņa vajāšanu, ASV varasiestādes nav zaudējušas cerību, ka 82 gadus veco Oskara laureātu izdosies saukt tiesas priekšā. Pašlaik režisors droši var justies vien trīs pasaules valstīs – Polijā, Francijā un Šveicē.

«Šī lieta ir izbeigta vismaz Polijā, es tā ceru. Tagad varu atviegloti uzelpot. Ir grūti aprakstīt, cik daudz laika, enerģijas un pūliņu tā prasījusi, cik lielas ciešanas nesusi manai ģimenei,» Reuters citē R. Polaņska sacīto Krakovā notikušajā preses konferencē. Ziņu aģentūra atgādina, ka Polijā dzimušajam režisoram ir gan šīs valsts, gan Francijas pilsonība. Lielāko daļu laika viņš uzturas tieši Francijā (šī valsts savus pilsoņus tiesāšanai ārzemēs neizdod principā), bet bieži ierodas arī Polijā – gan uzņemt jaunas filmas, gan tāpēc, ka Krakovā R. Polaņskim pieder dzīvoklis.

No ASV varasiestādēm režisors bēguļo jau gandrīz 40 gadu, vēsta BBC. 1977. gadā viņš tika aizturēts par seksuālām attiecībām ar tolaik 13 gadu veco Samantu Geimeri. Režisors noslēdza darījumu ar tiesu, piekrītot atzīt savu vainu maigākajā no apsūdzības punktiem (nepilngadīgo pavedināšanā), un 42 dienas pavadīja cietuma slimnīcā, kur tika veikta viņa garīgās veselības pārbaude. R. Polaņska advokāti nemitīgi atkārto – vienošanās paredzējusi, ka ar to sods arī aprobežosies, taču 1978. gadā režisors uzzinājis, ka tiesnesis gatavojas lauzt vienošanos un R. Polaņskim draud pat līdz 30 gadiem ilgs ieslodzījums. Vēl pirms sprieduma pasludināšanas viņš paspējis izbraukt uz Lielbritāniju, bet vēlāk pārcēlies uz Franciju. ASV tieslietu sistēma uzskata R. Polaņski par bēguļojošu noziedznieku, kas nozīmē, ka viņa gadījumā nav piemērojams pastrādātā nozieguma noilguma termiņš. Losandželosas apgabala prokurore Džekija Leisija sarunā ar AP uzsvērusi – lieta pret R. Polaņski nav izbeigta un 188 pasaules valstīs ir spēkā Interpola aresta orderis.

Krakovas tiesas priekšsēdētājs Dariušs Mazurs lēmumu atteikt ASV prasību izdot R. Polaņski pamatojis gan ar viņa cienījamo vecumu, gan bažām par to, ka ASV viņam netiks nodrošināts taisnīgs un saprātīgā laikā pieņemts spriedums. Poļu tiesnesis vērsis uzmanību uz to, ka ASV iesniegtajā izdošanas pieprasījumā ir gana daudz pretrunu. Interesanti, ka 2010. gadā šādus pašus argumentus izmantoja Šveices tiesa, kas pēc deviņiem mēnešiem, ko R. Polaņskis bija pavadījis mājas arestā, lēma viņu neizdot ASV. Polijas prokuratūrai gan ir iespējams iesniegt apelāciju, un šīs valsts mediji atgādina, ka nesenajās vēlēšanās pie varas nākušās partijas Likums un taisnīgums (PiS) līderis Jaroslavs Kačiņskis nepārprotami izteicies, ka režisors būtu jāizdod sodīšanai ASV. Savukārt S. Geimere, kura dzīvo Havaju salās, paudusi gandarījumu par Krakovas tiesas lēmumu, norādot, ka R. Polaņskis jau saņēmis bargu sodu, gadu desmitiem ilgi bēguļojot. Viņa 1997. gadā saņēma kompensāciju no režisora un kopš tā laika vairākas reizes aicinājusi ASV varasiestādes izbeigt viņa vajāšanu.