Donbasā mājas pametušie iedzīvotāji cenšas atrast pagaidu mājvietu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © scanpix.ee

Cilvēki, kuri spiesti pamest savas mājas Donbasā, cenšas atrast pagaidu mājvietu netālu no karadarbības skartās zonas, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze.

Runājot par iespējamo bēgļu plūsmu no Ukrainas uz Latviju, vēstniece atzina, ka, strādājot Ukrainā četrus gadus, viņai radies iespaids, ka ukraiņiem ir svarīgi dzīvot savā zemē. "Viņi ir piesaistīti vienai vietai, varētu teikt, ka viņi dod priekšroku savām mājām," pauda Daudze.

Viņa arī norādīja, ka iekšēji pārvietotās personas cenšas atrast pagaidu mājvietu netālu no karadarbības skartās zonas. Tas, kā sacīja vēstniece, liecina par viņu mentalitāti.

"Viņiem nav raksturīga masveida izceļošana. Ukraiņi ir arī ļoti ieinteresēti iegūt brīvas ceļošanas iespējas uz Eiropu, pa Šengenas zonu," skaidroja vēstniece, piebilstot, ka valsts, kura ir ieguvusi šādu ceļošanas statusu saviem pilsoņiem, kļūst par drošu valsti, un attiecīgi tā nav bēgļu piegādātāja valsts. "Ukraina ir apņēmības pilna nodrošināt saviem pilsoņiem brīvas ceļošanas iespējas civilizētā veidā," rezumēja Daudze.

Savukārt Lietuvu pārstāvošais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Gabrieļus Landsberģis intervijā aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka situācijas eskalācijas gadījumā Eiropas Savienībā (ES) no Ukrainas varētu ierasties aptuveni 150 000 bēgļu, tādēļ risinājumi bēgļu jautājumam ir jāmeklē jau tagad.

Vaicāts, cik ticams ir vairāku amatpersonu, tostarp Latvijas, piesauktais scenārijs, ka situācijas eskalācijas rezultātā no Ukrainas uz Baltijas pusi sāks doties sava veida bēgļu vilnis, politiķis atzina, ka tā patiesi ir ļoti liela problēma, kurai netiek pievērsta nepieciešamā uzmanība. Viņš arī norādīja - kā liecina neoficiāla informācija, Ukrainā ir aptuveni miljons iekšēji pārvietotu personu.

"Ja mums ir bažas par to, kā tiksim galā ar 1000 bēgļiem, tad iedomāsimies, kāda situācija radīsies, ja bēgļi sāks doties arī no Ukrainas," sacīja politiķis, piebilstot, ka pašlaik Ukrainas valdība šos cilvēkus ir pārvietojusi uz pamestiem ciemiem un ēkām. "Šiem cilvēkiem bieži vien nav darba. Ukrainas valdība gan ir atradusi finansējumu, lai cilvēkiem sniegtu palīdzību, taču tuvojas ziema, un mēs nevaram būt droši, ko tieši tā mums visiem nesīs," viņš sacīja.