Daudze: Latvijas pārstāvji Ukrainā iepriekš iekļuvuši apšaudēs un uzbrukumos

© f64

Latvijas pārstāvji Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misijā Ukrainā iepriekš iekļuvuši apšaudēs un uzbrukumos, intervijā aģentūrai LETA apliecināja Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze.

Vaicāta, vai kopš situācijas saasināšanās Ukrainā vēstniece tikusies ar EDSO misijas dalībniekiem, tostarp no Latvijas, Daudze norādīja, ka pēdējā tikšanās bija februārī. "EDSO novērotāji nevar brīvi pamest savas darbavietas, uz Kijevu nav nemaz tik viegli aizbraukt. Situācija darbavietā Ukrainas teroristiskās operācijas zonā (ATO) ir bīstama un grūti prognozējama," sacīja vēstniece.

Daudze arī norādīja, ka viņu pašu drošība ir ļoti būtiska, jo EDSO misijas novērotāji paši cietuši apšaudēs un uzbrukumos, kas apgrūtina viņu darba veikšanu. Tāpat ir bijuši gadījumi, kad viņi nav tikuši klāt vietām, kuras nepieciešams apsekot.

Taujāta, vai arī kāds no Latvijas pārstāvjiem EDSO misijā ir iekļuvis apšaudēs un uzbrukumos, vēstniece, nesniedzot konkrētus notikušā apstākļus, norādīja, ka tas ir noticis.

EDSO speciālajā novērošanas misijā Ukrainā šobrīd piedalās vairāki nosūtītie civilie eksperti no Latvijas.