Lietuvā nenotiks sabiedrību šķeļošas Maskavas politikas izpausmes

© scanpix

Lietuvā nav vietas Maskavas politikai, kas tiecas sašķelt sabiedrību, pirmdien uzsvēris kultūras ministrs Šarūns Birutis, atzinīgi vērtējot Visaginas pilsētas kultūras centra lēmumu atteikt zāli pretrunīgi vērtētajam Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktajam Krievijas armijas dziesmu un deju ansamblim.

"Man prieks par Visaginas kultūras centra aktivitāti un atklāto lēmumu. Tas apliecina, ka mēs - neatkarīgi no tautības - esam pilsoniska un vienota sabiedrība," viņš uzsvēris.

Pēc ministra teiktā, nav nejaušība, ka Lietuvā ansambļa koncertam izraudzīta tieši Visagina - Ignalinas atomelektrostacijas darbinieku pilsēta, kur ir augsts krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars. Tādējādi acīmredzot tiek mēģināts veidot Krievijai labvēlīgu, bet Lietuvai naidīgu kultūras un informācijas fonu reģionos, īpaši tur, kur pastāv lielas mazākumtautību kopienas.

"Ir pazīmes, kas nepārprotami liecina, ka šis koncerts būtu viens no labi apmaksātajiem Maskavas instrumentiem Lietuvas sabiedrības šķelšanai," sacījis Birutis, aicinot arī citas Lietuvas pašvaldības sekot Visaginas paraugam un neļauties provokācijām.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņām ansamblis, kas nosaukts kādreizējās Padomju Savienības un pašreizējās Krievijas himnas mūzikas autora vārdā, šoruden sniedz "grandiozus vieskoncertus Eiropā, kas veltīti 70.gadadienai kopš uzvaras Lielajā Tēvijas karā". Pēc rīkotāju izteikumiem, koncerttūres plānos paredzēts apmeklēt vairākus desmitus pilsētu, tostarp Vācijas, Čehijas, Austrijas, Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Serbijas, Bulgārijas, Rumānijas un Moldovas galvaspilsētas, koncertos cenšoties atgādināt, "ko kara laikā izdarījusi padomju armija, lai atbrīvotu Eiropas tautas no fašisma". Vasaras beigās tika ziņots, ka koncertus plānots rīkot "lielos stadionos ar tūkstošiem skatītāju vietu".

Lietuvas Televīzija aizvadītās nedēļas nogalē, atsaucoties uz Krievijas vēstniecības kultūras atašeju Andreju Gasjuku, vēstīja, ka Aleksandrova ansambļa koncertus Baltijas valstīs organizējot Latvijas pārstāvji un Lietuvā ar to neviens nenodarbojas.

Vienlaikus televīzija norādīja, ka rīkotāju dūša jau esot noplakusi un uz Baltijas valstīm viņi nolēmuši vest četrreiz mazāku sastāvu, nekā sākotnēji iecerēts. Tas koncertēšot tikai izredzētajiem, bet Lietuvā šī iecere, šķiet, vispār izgāzusies.

"Tie būs pilnīgi slēgti pasākumi veterāniem, tautiešiem un Krievijas vēstniecību darbiniekiem. Tā vienkārši būs Aleksandrova ansambļa dāvana viņiem," skaidrojis Latvijas kompānijas "ART Music" vadītājs Jevgeņijs Sotikovs.

"Lietuvā mēs nolēmām koncertu vispār nerīkot. Mums atteica "Pramogu bankas", "Compensa" un visas zāles Visaginā," viņš piebildis.

Pēc Sotikova teiktā, līgums paredz, ka "uzvaras gadadienas koncertiem" jānotiek tikai galvaspilsētās, taču Viļņā vietu atrast neesot izdevies. Tad piesaistīti "vietējie spēki", lai meklētu zāli kaut kur citur, un pie šā darba ķēries Viļņā par Krievijas naudu topošā Maskavas nama direktors Aleksandrs Makarovs. Viņu Lietuvas Televīzijas žurnālistiem nav izdevies sazvanīt.

Lietuviešu politologs, Viļņas universitātes Starptautisko attiecību un politisko zinātņu institūta pasniedzējs Nerijus Maļukevičs, kas vērīgi seko Krievijas informācijas karam, prognozējis, ka Maskava tagad ap šo jautājumu varētu mēģināt sacelt ažiotāžu un konfrontēt Lietuvu ar tām Eiropas valstīm, kuras Krievijas armijas ansambli uzņēmušas.

"Rietumos šo preci var piedāvāt kā zināmu eksotiku. (..) To var nosaukt par kultūras militarizāciju. "Maigās varas" klasiskā definīcija paredz, ka tā ir nelabvēlīgas vai neitrālas auditorijas noskaņošana par labu sev ar pozitīviem līdzekļiem," norādījis Lietuvas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas departamenta speciālists Karolis Zikars.

Kā atzīst Lietuvas uzņēmēji, kas izīrē zāles izklaides pasākumiem, strādāt ar Krievijas māksliniekiem esot aizvien grūtāk - nav iespējams prognozēt, kādus nepatīkamus pārsteigumus viņi var sagādāt. Piemēram, pirms mēneša krievu šansona festivālā Viļņā grupas "Vladimir" vokālists pēkšņi sācis dziedāt "Krima ir mūsu". "Mēs nekā nevarējām šo dziesmu apturēt. Paši bijām šokēti. Lai gan viņi tika nepārprotami lūgti būt politkorektiem, tomēr uz skatuves izdarīja, ko paši gribēja," stāstījusi koncertzāles "Compensa" menedžere Gintare Binkevičūte.

Ne viena vien Krievijas šovbiznesa zvaigzne krāšņus skatuves tērpus savā zemē mēdz nomainīt pret armijas šineli, bet pazīstamā soliste Jeļena Vaenga, uzstājoties kopā ar Aleksandrova ansambli, daudzina "Svēto karu". Dima Bilans, kas pērn vienu no saviem klipiem filmējis anektētajā Krimā, Viļņā gatavojas koncertēt tieši 23.februārī, kad Padomju Savienībā svinēja un Krievijā joprojām svin armijas dienu.

Aleksandrova ansamblis, kas slavina padomju armiju un atbalstījis Krimas aneksiju, savā repertuārā iekļāvis arī dziesmu ''Pieklājīgie cilvēki'', kurā balalaiku pavadībā cildina Krievijas "zaļos cilvēciņus. ''Viņu ķiveres ir pieklājīgas, viņu sejas ir pieklājīgas, pat viņu tērauda mašīnas ir pieklājīgas, viņi vienkārši pieklājīgi stāv līdzās, viņi vienkārši nes ieročus'', vēsta dziesmas teksts, emocionālā piedziedājumā solot, ka ''pieklājīgie cilvēki nosargās tēvzemes slavu un godu''.

Svarīgākais