ŠOKS: ASV pētījums saka, ka marihuāna ārstē vēzi

© Scanpix

Vairumā gadījumi vēža slimnieki lieto marihuānu kā pretsāpju līdzekli ar nomierinošu iedarbību. Visbeidzot, ASV izstrādāti jaunākie pētījumi par to, kā marihuāna var ārstēt vēzi.

Nacionālais vēža institūts (NCI) apstiprina – veiktajos eksperimentos ar pelēm un žurkām pierādīts, ka marihuāna iznīcina vēža šūnas. Nacionālais vēža institūts ir neatņemama ASV Veselības departamenta sastāvdaļa, un būtībā valdība stāsta sabiedrībai, ka marihuānai piemīt vēzi iznīcinošas īpašības.

NCI savā mājaslapā raksta: “Laboratoriskajos pētījumos redzams, ka kanabinoīdi, kas ir aktīvā marihuānas sastāvdaļa, var palīdzēt iznīcināt vēža šūnas, tajā pašā laikā aizsargājot parastās šūnas. Tie var apturēt audzēja attīstību, izraisot šūnu bojāeju, nobloķējot to augšanu, kā arī apturot audzēja attīstībai nepieciešamo asinsvadu veidošanos.”

NCI  norāda, ka marihuāna ir noderīga ne tikai ķīmijas terapijā, jo eksperimentos ar grauzējiem atklāts arī tas, ka kanabinoīdi var mazināt risku saslimt ar resnās zarnas, aknu vai krūts vēzi.

Neskatoties uz šo šķietami svarīgo atklājumu, ASV Veselības departaments brīdina, ka nav neapgāžamu pierādījumu, ka marihuānas ieelpošana vai norīšana ārstētu vēzi cilvēkiem vai palīdzētu novērst vēža simptomus un blakusparādības. Viņi brīdina arī par krāpniekiem, kas var mēģināt pārdot pretvēža zāles, kuru sastāvā ir marihuāna. Tomēr daudzi šo atklājumu vērtē pretrunīgi.

Avots: zvaigznutulks.lv