Krievija neatzīst, ka 1991. gada janvārī būtu pastāvējusi neatkarīga Lietuva

Krievija nosaukusi par juridiski nepamatotu Lietuvas nodomu pieprasīt Maskavai kompensācijas 1991.gada janvāra traģisko notikumu upuru ģimenēm un cietušajiem. Kā piektdien paziņojis Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Andrejs Ņesterenko, neatkarīga Lietuvas valsts tolaik "nav pastāvējusi".

Aktu par valstiskās neatkarības atjaunošanu Lietuvas Augstākā Padome pieņēma jau 1990.gada 11.martā. 1991.gada 13.janvārī, kad, mēģinot gāzt likumīgi ievēlēto Lietuvas varu, īpašās padomju karaspēka vienības ar spēku ieņēma Viļņas televīzijas torni un Televīzijas un radio komiteju, no lodēm un zem tanku kāpurķēdēm gāja bojā 14 neapbruņoti cilvēki un vairāki simti tika ievainoti.

Lietuvas Seims pagājušajā nedēļā pieņēma rezolūciju, kurā aicināja valdību oficiāli pieprasīt no Krievijas kompensāciju šo notikumu upuru tuviniekiem.

Kā savukārt izteicies Ņesterenko, 1991.gada janvārī "neatkarīga Lietuvas valsts nepastāvēja, jo to nebija atzinusi neviena ārvalsts", tāpēc Seima deputātu prasības esot "klaji politizētas, absurdas pēc būtības un juridiski nepamatotas". "Minētais dokuments diemžēl liecina, ka liela daļa Lietuvas deputātu joprojām dzīvo pagātnes fobijās un acīmredzami nav ieinteresēti divpusējo attiecību uzlabošanā," viņš paziņojis.

Saskaņā ar Seima rezolūciju notikumi, kas risinājās Viļņā laikā no 1991.gada 11. līdz 13.janvārim, vērtējami kā Padomju Savienības bruņoto spēku agresija pret suverēno Lietuvas valsti un tās tautu, jo Krievijas Federācija ar 1991.gada 29.jūlija līgumu par starpvalstu attiecību pamatprincipiem ir atzinusi, ka Lietuvas Republika atjaunojusi savu neatkarību jau 1990.gada 11.martā.

Kā Lietuvas televīzijai sacījis starptautisko tiesību eksperts Daiņus Žalims, par šādu paziņojumu, kas aizskar Lietuvas valsti un pārkāpj divpusējo līgumu, būtu jāatvainojas ne vien Krievijas ārlietu ministram, bet arī prezidentam Dmitrijam Medvedevam.

"Valsts pastāvēšanas jautājums ir fakta un tiesību, nevis atzīšanas jautājums. Krievijas apgalvojumi, ka 1991.gadā Lietuvas nav bijis, neatbilst ne faktiem, ne tiesību [principiem]. (..) Lietuva nekad nav beigusi pastāvēt kopš pat 1940.gada okupācijas, jo pati okupācija un vēlākā aneksija bija nelikumīgas. Lai kā mēs traktētu 1991.gada darbības, tās ir vienotas valsts darbības pret citu valsti. Padomju Savienības darbības pret neatkarīgu republiku bija agresijas akts," viņš norādījis.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite šomēnes paziņoja, ka nolēmusi uz Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas divdesmitgades svinībām 11.martā ielūgt arī Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. Kā izteicies Žalims, par minētajiem Ņesterenko izteikumiem, kas aizskar Lietuvas valsti, faktiski būtu jāatvainojas arī Krievijas valsts vadītājam, jo "grūti iztēloties" viņa ierašanos uz šīm svinībām, ja tiek noliegts pats 11.marts kā Lietuvas neatkarības atjaunošanas datums.