Īrijā līdz ar recesiju pieaug pašnāvību skaits

Pagājušā gada pirmajos sešos mēnešos Īrijā pašnāvību skaits pieaudzis par 35% un tas, pēc visa spriežot, skaidrojams ar ekonomikas recesiju, piektdien raksta avīze "Irish Independent".

Ja 2009.gada pirmajā pusē Īrijā sev dzīvību atņēma 228 cilvēki, tad analoģiskā laika periodā pirms gada - tikai 169 cilvēki, liecina Centrālā Statistikas biroja dati.

Īrijas parlamenta deputāts un Suicidoloģijas biedrības vadītājs Dens Nevills šos skaitļus raksturo kā satraucošus.

Runājot par 2009.gada pirmā ceturkšņa datiem, deputāts norāda, ka 77% pašnāvnieku bijuši vīrieši, bet 40% - 35 gadu vecumu nesasnieguši cilvēki.

"Valdībai uz 35% lielo pašnāvību skaita pieaugumu vajadzēja reaģēt, sperot ārkārtas soļus." sacīja deputāts. "Tā vietā valdība ignorējusi savu pienākumu sniegt pienācīgu atbildi uz recesijas laika garīgās veselības krīzi."

"Saistība starp pašnāvībām un finanšu krahu ir labi zināma," piebilda Nevills.

"Bezdarbs, nestabila nodarbinātība, risks pazaudēt mājokli vai tā zaudēšana un ierobežota pieeja kredītam - tā sabiedrības veselībai ir smaga psiholoģiskā nasta,» norādīja deputāts. «Garīgā labsajūta mazinās, bet pieaug garīgās veselības problēmas, apreibinošu vielu ļaunprātīga izmantošana, izjūk attiecības, palielinās šķirto laulību skaits."

No valsts budžeta Pašnāvību novēršanas nacionālajam birojam piešķirti trīs miljoni eiro (2,1 miljons latu), taču krīzes apstākļos birojam būtu vajadzīgi desmit miljoni eiro (septiņi miljoni latu), ņemot vērā, ka riskam pakļauts vairāk dzīvību nekā stabilā ekonomiskajā situācijā.