Atlaiž korumpēto Lietuvas veselības ministra vietnieku

Lietuvas veselības aizsardzības ministrs Aļģis Čapliks piektdien atbrīvojis no amata korupcijā apsūdzēto ministra vietnieku Artūru Skiku un preses konferencē izteicis gatavību atkāpties arī pats, "ja jutīs, ka viņš kā šīs sistēmas vadītājs traucē veselības aprūpes reformai".

Pagājušās nedēļas beigās Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta darbinieki Skiku aizturēja darba vietā un veica kratīšanu viņa kabinetā. Viceministram izvirzītas apsūdzības, ka viņš tiešā veidā pieprasījis "Nacionālā asins centra" direktoram Vītenim Kalibatam kukuli 20 000 līdz 30 000 litu (4080-6120 latu) apmērā par to, lai šai iestādei tiktu atcelts Valsts kontroles noteiktais disciplinārais sods un lai par Kalibatu tiktu "aizlikts vārds" ministrijas vadībai, nodrošinot viņam tiesības turpināt vadīt "Nacionālo asins centru".

Tiesa pagājušajā piektdienā atļāva paturēt Skiku apcietinājumā uz divām nedēļām.

Veselības aizsardzības ministrs piektdien izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka uzdevis savas ministrijas Juridiskajam departamentam "steidzamības kārtā izstrādāt kārtību, kas ļautu atbrīvot no amata jebkuru ierēdni, kuram tiesībsargāšanas iestādes izvirza vai izvirzīs apsūdzības".

Mediji šonedēļ izteikuši pieņēmumus, ka korupcijas skandāla dēļ amatus varētu zaudēt arī citas augstas ministrijas amatpersonas, bet Seima spīkere Irēna Degutiene pieļāvusi, ka atkāpties varētu arī pats ministrs, kurš, tāpat kā Skiks, ir Lietuvas Liberāļu un centra savienības biedrs.

Kā atgādinājis laikraksts "Lietuvos rytas", vēl šomēnes Skiks Tieslietu ministrijā sarīkotā starpresoru komitejas sēdē lasījis ziņojumu par korupcijas novēršanas pasākumiem veselības aizsardzības sistēmā, kurā paudis asu nosodījumu kukuļņēmējiem.

Krimināllietu pret Skiku paredzēts sākt izskatīt paātrinātā kārtībā jau nākamajā trešdienā, 3.februārī.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais