Skandināviju un Eiropu pārpludina nelegālie imigranti

© Scanpix

Eiropu un Skandināviju ir pārpludinājuši nelegālo imigrantu pūļi, liecina informācija ārvalstu medijos.

Horvātija piektdien uz Ungārijas robežu autobusos nogādājusi simtiem nelegālo imigrantu, kas pēc tam, kad Budapešta slēdza robežu ar Serbiju, mainījuši savu maršrutu ceļā uz Rietumeiropu, informē aģentūra AFP. Savukārt Slovēnijas policija bijusi spiesta pielietot asaru gāzi, lai apturētu robežpārkāpēju pūļus uz savas robežas ar Horvātiju.

Bet Somija sestdien atjaunojusi robežkontroli Tornio robežpārejas punktā ar Zviedriju, caur kuru sācis ierasties liels skaits nelegālo imigrantu. Tikmēr vietējie iedzīvotāji sākuši protesta akcijas pret nekontrolēto imigrāciju, ziņo aģentūra "Reuters".

Ungārija ziņo, ka 24 stundās līdz brīdim, kad tā pusnaktī pilnībā pabeidza dzeloņdrāšu žoga būvniecību uz Horvātijas robežas, to šķērsoja vairāk nekā 4400 nelegālo imigrantu.

Tikmēr Slovēnija apsver iespēju izveidot "koridorus" nelegālo imigrantu pārvietošanai caur savu teritoriju. Vienlaikus Ļubļana paziņojusi, ka varētu uzņemt līdz 10 000 patvēruma meklētāju.

Tajā pašā laikā Horvātija jau paziņojusi, ka tā vairs nespēj tikt galā ar nekontrolētās imigrācijas plūsmu, jo pēdējo divu dienu laikā tās robežu ar Serbiju šķērsojuši 17 000 nelikumīgo ieceļotāju. Tāpēc Zagreba sākusi viņu transportēšanu uz Ungārijas robežu.

Tas jau izraisījis diplomātisku konfliktu Horvātijas un Ungārijas starpā. Budapešta apsūdzējusi Zagrebu mudinājumos nelegālos imigrantus pārkāpt jaunos imigrācijas noteikumus, kas Ungārijā stājās spēkā otrdien.

Vēlāk spriedze sāka pieaugt arī Harmicā uz robežas ar Slovēniju, kur pēc tam, kad Ļubļana apturēja dzelzceļa satiksmi ar Horvātiju, arī sāka veidoties nelikumīgo ieceļotāju pūlis. Policija bija spiesta pielietot asaru gāzi, lai apturētu vairākus simtus lielo robežpārkāpēju pūli, kas mēģināja izlauzties caur policistu ķēdi uz robežtilta starp abām valstīm.

Neilgi pirms tam Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars paziņoja, ka apsver iespēju izveidot "koridorus" nelegālo imigrantu nopludināšanai uz ziemeļos esošo Austriju un tālāk uz Vāciju, ja robežpārkāpēji sāks ierasties pārāk lielā skaitā.

Savukārt Somijas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka nelegālie imigranti vairs nevar turpināt ceļu dziļāk Somijas teritorijā, nereģistrējoties kā patvēruma meklētāji. "Situācija ziemeļos ir nekontrolējama. Ļaudis no šejienes var doties uz jebkuru policijas iecirkni Somijā," sarunā ar laikrakstu "Helsingin Sanomat " norādīja ministrijas pārstāvis.

Valdība piektdien paziņoja, ka patvērumu valstī šogad pieprasījuši jau 11 000 ārvalstnieku, pamatā irākieši, kamēr pērn patvēruma meklētāju bija tikai 3600.

Pagājušajā nedēļā Helsinki piekrita papildus uzņemt divus procentus no 120 000 bēgļu, kas nelegāli ieradušies Grieķijā, Itālijā un Ungārijā un kurus Eiropas Komisija (EK) vēlas izdalīt pa citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Tomēr vienlaikus Somija noraidījusi EK priekšlikumu ieviest obligātas patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotas.

Valdība gatavojas arī samazināt patvēruma meklētāju pabalstus, kas šobrīd vientuļam pieaugušajam, neierēķinot pārtiku, ir 316 eiro mēnesī. Iecerēts samazināt arī sociālās integrācijas pabalstus.

Vienlaikus arvien pieaugošo patvēruma meklētāju uzturēšanas izdevumu segšanai valdība gatavojas paaugstināt kapitāla peļņas nodokli un aplikt ar augstākiem nodokļiem somus ar lieliem ienākumiem.

Svarīgākais