Brīdina par katastrofālu ūdens trūkumu ziemā Ukrainas austrumos

© scanpix

Kā ziņo ziņu aģentūra AFP Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji brīdinājuši, ka Ukrainas austrumu reģiona teritorijās ziemā var pietrūkt ūdens.

Iemesls, katastrofālam ūdens trūkumam ir tas, ka ilgstošo apšaudu rezultātā iznīcināta ļoti liela daļa no reģiona cauruļvadu sistēmas un infrastruktūras. EDSO novērotāju ziņojumā teikts, ka bojājumi apdraud desmitiem tūkstošu cilvēku dzīvību.

Ūdens trūkums Doņeckas un Luganskas apgabalos ir tik liels, ka varētu atstāt civiliedzīvotājus bez iespējām sasildīties, turklāt tas ir atstājis sekas uz pārtikas ražošanu. Tāpat arī minēts, ka ūdens apgādes infrastruktūras remontdarbi šim reģionam jau bijuši nepieciešami vēl pirms karadarbības sākuma.

EDSO uzsvēris, ka šī problēma ietekmēs gan nemiernieku kontrolētos reģionus, gan Ukrainas valdībai lojālos apgabalus.

Pasaulē

Nobela prēmija ekonomikā 2024. gadā tika piešķirta Daronam Acemoglu, Džeimsam Robinsonam un Saimonam Džonsonam, kuri izskaidroja pasaulei, kāpēc dažas valstis kļūst bagātas un attīstās, kamēr citas ir iestrēgušas pagātnē, un kāpēc progress un tehnoloģijas noved pie valsts labklājības tikai dažās vietās, kamēr citās ne, raksta BBC.