Sarosās Google digitālās bibliotēkas pretinieki

Interneta veikals Amazon.com ir aicinājis Ņujorkas tiesu noraidīt vienošanos, kas interneta gigantam Google atļautu veidotu plašu elektronisko grāmatu bibliotēku internetā.

Amazon uzskata, ka Google šādā veidā iegūs ekskluzīvas tiesības skenēt grāmatas lasīšanai internetā, un tas var izraisīt monopola situāciju.

Ieinteresētajām organizācijām un autoriem ir laiks līdz šodienai iesniegt savus iebildumus tiesā, kas izskata Google piedāvājumu šādas bibliotēkas viedošanai. Google paziņojusi, ka tās projekts ļaus piekļūt miljoniem grāmatu, kā arī autoriem sniegt jaunas iespējas savas grāmatas izplatīt.

Google bibliotēka tika palaista 2004. gadā, tomēr projektu apturēja Amerikas Autoru ģilde un Izdevēju asociācija, kas saskatīja plašu autortiesību pārkāpumu.

Tādēļ 2008. gadā Google piekrita samaksāt 215 miljonus dolāru un izveidot Autoru tiesību reģistru, kurā autori un izdevēji varētu reģistrēties un saņemt sev paredzēto autortiesību nodevu.

Tomēr arī tas nav ļāvis panākt izlīgumu, un Google konkurenti ir nobažījušies, ka gigants iegūs monopolstāvokli, tamdēļ tiesas ceļā vēlas panākt projekta apturēšanu.

Svarīgākais