Migrantu nemieros policijai nāk palīgā

© scanpix.ee

Ungārijā migrantu plūsmas kontrolē un ierobežošanā iesaistīti bruņotie spēki, karavīriem ir tiesības lietot asaru gāzi un gumijas lodes, Vācijā gatavībā novērst nemierus ir 4000 karavīru, Austrijā robežsargiem asistē 2200 karavīru, virs atjaunotajām robežkontroles vietām situāciju kontrolē helikopteri. Nepieciešamības gadījumā arī Latvijā policija saņemtu citu spēka struktūru atbalstu.

Primāri civila rakstura masu nekārtību novēršana, pūļa savaldīšana un kontrole ir Valsts policijas uzdevums. Taču, kā norāda policijas preses dienests, «nepieciešamības gadījumā Valsts policija masu pasākumos piesaista arī īpaši apmācītos Speciālo uzdevumu bataljona darbiniekus, kā arī var piesaistīt darbiniekus no citiem reģioniem vai Valsts policijas koledžas kadetus, ja ir bažas, ka ar esošo darbinieku skaitu nepietiks». Notikumi Eiropas vidienē rāda, ka pret šādiem migrantu plūdiem parasto kārtības nodrošinātāju spēki ir par vājiem un jāpiesaista arī citas struktūras.

No iekšlietu resora vēl viens izmantojams resurss ir Valsts robežsardze. Izceļoties masu nekārtībām, tā ir piesaistāma uz esošo sadarbības plānu pamata. Turklāt šī palīdzība ir kvalificēta. «Valsts robežsardzes koledžā izglītības programmas ietvaros visi robežsargi apgūst pamatiemaņas rīcībai masu nekārtību gadījumos,» informē robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone.

Smagā artilērija sabiedriskās kārtības nodrošināšanā ir Nacionālie Bruņotie spēki. Likums tiem uzliek par pienākumu nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu Valsts policijai sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā. Aizsardzības ministrijas preses dienests skaidro, ka pūļa savaldīšanā tiek apmācīti Militārās policijas karavīri un zemessargi, bet primāri tā esot Militārās policijas kompetence. Pūļa kontroles apmācība tiek iekļauta speciālā Militārās policijas karavīru apmācības programmā. Karavīri, kuri ikdienā veic objektu apsardzi, un specializētās Militārās policijas rotas karavīri, kā arī karavīri, kuri tiek gatavoti starptautiskajām operācijām, pūļa kontroli apgūst padziļināti. Konkrētu policistu, robežsargu un karavīru skaitu drošības struktūras neatklāj.