Rietumu karavīriem Afganistānā var būt jāpavada vēl desmit gadu

Afganistānas prezidents Hamīds Karzajī (attēlā) starptautiskās Afganistrānai veltītās konferences laikā vakar Londonā paziņoja, ka nemieru plosītajā valstī drīz rīkos miera konferenci, lai mudinātu tālibus nolikt ieročus, tomēr viņš uzskara, ka ārvalstu speciālisti un karavīri tur paliks vēl līdz desmit gadiem.

H. Karzajī aicināja sabraukušo valstu un organizāciju apmēram 70 delegātus atbalstīt tālibu integrācijas plānu afgāņu sabiedrībā, kas nozīmētu tiem piedāvāt pajumti, kā arī darbu policijā,m armijā un lauksaimniecībā.

Konferences dalībvalstis sola, ka vēl šogad dažos reģionos kontrole tiks nodota pašu afgāņu rokās. Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Milibends izteicies, ka visās provincēs par drošību afgāņu spēki paši sāks atbildēt tuvāko piecu gadu laikā.

Konferences dalībvalstis solījušās piešķirt 140 miljonus dolāru cīņai pret nemierniekiem.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais