Zinātnieki "atmodinās" aizvēsturisku vīrusu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Publicitātes foto

Franču zinātnieki paziņojuši, ka atmodinās 30’000 gadus senu vīrusu, kas atrasts iesalis Sibīrijas ziemeļaustrumu daļā. Mollivirus sibericum jeb “Maigais vīruss no Sibīrijas” atrasts ledū aptuveni 30 metru dziļumā. Sākotnējais zinātnieku atklājums gan bijis pavisam cits, proti, sasalumā tika atrasta vāveres miga, kurā atradās sēklas.

Zinātniekiem Krievijā jau esot izdevies no tām izaudzēt ziedus. Cilvēkiem gan nebūtu jābīstas no vīrusa atmodināšanas, jo šajā gadījumā tas nenozīmē katastrofu filmas cienīgas beigas. Zinātnieki ar šādu darbību centīsies pārbaudīt, vai vīruss ir potenciāls drauds cilvēkiem un dzīvniekiem. Šis ir ceturtais “gigantiskais vīruss”, kas atklāts šajā gadsimtā.

Šī pati zinātnieku grupa pērn atklājusi vēl vienu – Pithovirus Sibericum. Šie vīrusi tiek saukti par gigantiskiem vīrusiem tāpēc, ka tie ir redzami gaismas mikroskopā. Visi četri vīrusu tipi iegūti no viena ledus serdes parauga. Tieši šis fakts, ka tik nelielā ledus paraugā ir atrasti vairāki vīrusi, dara pētniekus bažīgus. Pastāv iespēja, ka straujāka ledāju kušana, kas vērojama pēdējā laikā, mudinot pasaules valstis aizvien aktīvāk iesaistīties derīgo izrakteņu ieguvē, var izraisīt līdz šim vēl nezināmu vīrusu izlaušanos brīvībā.

Svarīgākais