Misters Bīns svin dzimšanas dienu

© Scanpix

Pagājušonedēļ apritēja tieši 25 gadi, kopš britu televīzijas skatītāji iepazinās ar aktiera Rovana Atkinsona attēloto Misteru Bīnu. Lai gan 60 gadu vecais aktieris atzinis, ka jau kļuvis par vecu šā komiskā varoņa atveidošanai, par prieku daudziem Londonas iedzīvotājiem, viņš atkal iejuties Mistera Bīna tēlā, savā leģendārajā Mini automašīnā aizbraucot līdz Bakingemas pilij un pieņemot apsveikumus.

R. Atkinsona izbrauciens atsauca atmiņā 1994. gada janvārī demonstrēto sēriju DoItYourself Mr Bean. Tajā Misters Bīns pēc varenas iepirkšanās lielveikala izpārdošanā un sava 1976. gada izlaiduma British Leyland Mini 1000 piekraušanas ar pirkumiem spiests sēdēt uz automašīnas jumta uzstutētajā klubkrēslā un spēkratu vadīt ar grīdas birstes palīdzību. Klēpī komiskais tēls, protams, turēja savu uzticamo draugu rotaļlācīti Tediju. Apstājies iepretim Bakingemas pilij, Misters Bīns no automašīnas izkrāva paša sarūpētos dāvanu iesaiņojumus un prāvu kūku, uz kuras greznojās skaitlis «25». «Kā es gatavojos svinēt? Mums būs maza dzimšanas dienas ballīte – tikai man un draugam Tedijam,» savā leģendārajā dikcijā žurnālistiem paziņojis Misters Bīns.

Nesenā intervijā laikrakstam Los Angeles Times R. Atkinsons stāstījis, ka ideja par Misteram Bīnam līdzīgu tēlu viņam un studiju biedram Ričardam Kērtisam iešāvusies prātā vēl tālajā 1979. gadā, kad abi gatavojušies Edinburgas festivālam. Taču bija jāpaiet vairāk nekā desmit gadiem, līdz nodomu izdevies realizēt. 1990. gadā pirmā Mistera Bīna sērija tika demonstrēta televīzijas kanālā ITV. Par lielu pārsteigumu R. Atkinsonam un viņa kolēģiem (seriāla tapšanā lielu ieguldījumu devis vēl viens draugs no Oksfordas universitātes laikiem Robins Driskols), televīzijas kompānija to nolēma demonstrēt astoņos vakarā, kad pie televizoru ekrāniem pulcējas lielākais skatītāju skaits. Amizantais Misters Bīns momentā iekaroja gan pieaugušo, gan bērnu auditorijas atzinību. Pavisam līdz 1995. gadam tika uzņemtas 14 epizodes, kuru kopējais garums pārsniedz sešas stundas. Misteru Bīnu Rovans Atkinsons tēlojis arī divās pilnmetrāžas filmās (tās uzņemtas 1997. un 2007. gadā), tāpat viņš piedalījies animācijas filmu seriāla ieskaņošanā.

2012. gada novembrī (neilgi pēc triumfējošās uzstāšanās Londonas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā) intervijā Daily Telegraph aktieris atzina, ka tieši Mistera Bīna loma viņu padarījusi par slavenību, un, ko tur slēpt, bijusi ļoti veiksmīga arī komerciālā ziņā. Tomēr R. Atkinsons norādījis, ka visam reiz pienāk beigas un viņš gluži vienkārši vairs neesot piemērots šā tēla atveidošanai. «Viens aspekts būtu tas, ka man vairs nav tik laba fiziskā sagatavotība. Taču vēl svarīgāk ir, ka pavecs vīrs, kurš uzvedas kā bērns, sāk kļūt nevis smieklīgs, bet nožēlas vērts,» viņš sacījis. Šā gada 6. janvārī aktierim apritēja apaļi 60 gadi, un jau šķita, ka Mistera Bīna periodam pielikts trekns punkts. Taču martā BBC televīzijā notika jaunas epizodes pirmizrāde (tā gan uzņemta pēc labdarības organizācijas Comic Relief lūguma), bet R. Atkinsons kādā no intervijām ieminējās – iespējams, sekos arī filma ar provizorisku nosaukumu Vecais Bīns.



Svarīgākais