VAKARA ZIŅAS: Anglija beidzot tikusi pie savas „Disnejlendas” versijas

© scanpix

Anglijā vārtus vaļā vēris drūmo atrakciju parks pesimistiem un mākslas cienītājiem «Dismallenda», kurā skandalozais britu ielu mākslinieks Benksijs (Banksy) ar satīriskām parodijām par komercializētajiem Disnejlendas objektiem biedē eiropiešus. Dismallendas nosaukums radies, spēlējoties ar slavenā izklaides parka Disnejlendas nosaukumu un angļu vārdu «dismal», kas tulkojumā nozīmē «drūms» vai «depresīvs».

Anglijas piejūras kūrortpilsētā Vestonā, netālu no Bristoles, pasaulslavenais britu grafikas mākslinieks Benksijs izveidojis savdabīgu mākslas darbu un funkcionālo objektu izstādi ar nosaukumu «DismalandBemusementPark», kas veidota kā provokācija un parodija par populāro Disnejlendas atrakciju parku. Jau pirms atklāšanas britu mediji rakstīja, ka tā «noteikti nav laimīgākā vieta uz Zemes», bet pats autors savu atrakciju un mākslas šova veidojumu nodēvējis par «mākslas, izklaides un anarhisma festivālu».

Drūma nolemtības atmosfēra

Galvenā ekspozīcija izkārtota deviņu kvadrātkilometru plašā parka teritorijā. Tajā ietilpst objekti, kas satīriski parodē un izsmej tradicionālu pasaku un izklaides tematiskos parkus ar spilgtu politisko un sociālo zemtekstu. Parka instalāciju izveidē Benksijam palīdzēja kopumā 58 mākslinieki, kuru vidū ir tādi vārdi kā Demjens Hērsts, Dženija Holcere un Džimijs Kotijs.

Benksija «izklaides parkā» līdzīgi kā citos atrakciju parkos ir panorāmas rats, karuseļi, šaušana mērķī, momentfoto uzņemšanas vietas, iespēja iegādāties suvenīrus un notiek pat koncerti, kuros piedalās tādas grupas kā provokatīvā «PussyRiot» un «MassiveAttack». Tikai jautrības vietā Benksija atrakciju parkā valda drūma nolemtības atmosfēra. Lai iekļūtu parka teritorijā, apmeklētājiem ir jāiziet cauri lidostas drošības zonas instalācijai, kas veidota no kartona. Apmeklētājus pretēji Disnejlendas krāsainajiem un atraktīvajiem parka iemītniekiem – Mikipelēm, princesēm un citiem Volta Disneja animācijas filmu varoņu tēliem – sagaida pārguris, izmisis un nelaipns personāls, tērpts rozā strādnieku formas vestēs ar baloniem rokās, kurus rotā uzraksts – «Esmu stulbenis». Parkā iespējams pastaigāties gar pamestu baseinu, nofotografēties pie aizaugušas un nolaistas monarhu pils ēkas vai pie avarējušas Pelnrušķītes karietes.

Benksija darbi pārdoti par 20 miljoniem dolāru

Satīriskais parodiju parks «Dismaland» ir pirmā lielākā mākslinieka darbu izstāde Lielbritānijā pēc izstādes «BanksyvsBristolMuseum», kas notika 2009. gadā. Tajā bija izstādīti vairāki desmiti mākslinieka darbu, un tā piesaistīja simtiem tūkstošu apmeklētāju interesi. Benksijs pasaulē ir pazīstams ar saviem provokatīvajiem mākslas darbiem, kuros «runā» par dažādām sociālām un politiskām tēmām, piemēram, karš un sociālā nevienlīdzība. Lielu popularitāti ieguvušā mākslinieka anarhista oriģināldarbi kopumā izsolēs jau pārdoti par vairāk nekā 20 miljoniem ASV dolāru.

Zināms, ka parka izbūve noritējusi pilnīgā slepenībā, mākslinieku grupai aizbildinoties ar to, ka teritorijā norit kinofilmas filmēšana. Pat parka personāla atlase noritējusi kā topošās filmas statistu konkurss, un tikai četri pilsētas domes ierēdņi zinājuši, kas top tā saucamajā filmēšanas laukumā. Benksija atrakciju parka izbūve pilnībā finansēta no projektā iesaistīto mākslinieku līdzekļiem. Dismallenda būs atvērta 36 dienas no pulksten 11 līdz 23. Ieejas maksa ir trīs sterliņu mārciņas, bet bērniem līdz piecu gadu vecumam ieeja par brīvu. Lai gan Benksijs ir norādījis, ka mākslas atrakciju parks esot ģimenēm draudzīgs, bērniem tas neesot piemērots.

Ārzemju prese vēsta, ka nedēļas nogalē simtiem cilvēku gaidīja rindā, lai nopirktu biļetes uz parka atklāšanu. Pirmajā dienā izstādē par brīvu tika ielaisti vietējie iedzīvotāji, taču biļešu pārdošanas vietne pārstāja darboties, kad tai vienlaikus mēģināja piekļūt ap sešiem miljoniem cilvēku. Tāpēc nākamajās dienās biļetes tika pārdotas pie ieejas durvīm. Tikmēr fani sociālajos tīklos internetā pauduši aizdomas, ka ilgā nīkšana rindās esot apzināta izstādes sastāvdaļa, kas ironiskā veidā atspoguļo garās rindas uz Disnejlendas karuseļiem. Izstādē vienlaikus var atrasties 2000 cilvēku.

Svarīgākais