Izdosies salabot muzeja apmeklētājas sabojāto Pikaso gleznu

Ņujorkas Metropolitēna muzejs paziņojis, ka tā ekspertiem līdz plānotajai izstādei izdosies salabot Pablo Pikaso gleznu Aktieris, kuru pagājušonedēļ netīšām sabojāja kāda muzeja apmeklētāja. Sieviete, uzkrītot mākslas darbam, tā labajā apakšējā stūri izplēsusi aptuveni 15 centimetru garu robu.

Muzeja pārstāve Elīze Topaliana sarunā ar AP bildusi, ka restaurācijas darbi ilgšot vairākas nedēļas, taču neesot šaubu, ka līdz 27. aprīlim, kad muzejā plānots atklāt 250 P. Pikaso darbu izstādi, mākslas darbs būs salabots. Viņa norādījusi, ka, par laimi, bojājums nodarīts audekla stūrim, nevis centrālajai daļai. Muzeja darbinieki nav snieguši sīkāku informāciju par incidenta apstākļiem, taču, cik noprotams, tā vaininiece bijusi vienā no organizēto tūristu grupām, kas apskatījusi eksponātus. Sieviete vēlējusies gleznu aplūkot tuvāk, taču paklupusi un ar visu svaru ietriekusies tieši audeklā. Muzeja direktors Tomass Kempbels izteicies, ka nākšoties domāt par to, kā labāk aizsargāt mākslas darbus – iespējams, tiem iepretim tiks izveidoti īpaši nožogojumi.

1904./1905. gada ziemā gleznoto mākslas darbu, kurā attēlots kāds akrobāts, Metropolitēna muzejam 1952. gadā uzdāvināja mākslas mecenāte Telma Kraislere Foja – autorūpniecības magnāta Valtera Kraislera vecākā meita. Muzejs gleznu regulāri aizdevis dažādu izstāžu rīkotājiem gan ASV, gan Eiropā.

AP atgādina, ka šī nav pirmā reize, kad kāds P. Pikaso darbs netīšām tiek sabojāts. 2006. gadā šāds liktenis piemeklēja gleznu Le Reve. Tās īpašnieks, kazino magnāts Stīvs Vinns, kurš nule kā bija vienojies par gleznas pārdošanu par 139 miljoniem dolāru, pēdējo reizi to demonstrējot draugiem, netīšām ar elkoni izbakstīja audeklā caurumu.