Peru no Maču Pikču evakuē tūristus

© skanpix

Peru valdība nosūtījusi policijas un armijas helikopterus, lai no inku senpilsētas Maču Pikču evakuētu aptuveni 2000 tūristu – spēcīgo lietavu izraisītie zemes nogruvumi pārtraukuši dzelzceļa satiksmi starp 2450 metru augstumā esošo Maču Pikču un Kusko pilsētu.

Lietavas nodarījušas arī lielus zaudējumus vietējai ekonomikai.

BBC vēsta, ka kompānija PeruRail par satiksmes pārtraukšanu paziņojusi pirmdien, kad kārtējais zemes nogruvums sabojājis vilciena sliedes maršrutā Kusko–Maču Pikču. Kaut gan sākotnēji dzelzceļnieki solījuši, ka starp divām dzelzceļa stacijām tiks noorganizēta autobusu satiksme, slikto laika apstākļu dēļ arī tas nav izdevies, un gandrīz 2000 tūristu, galvenokārt ārzemnieku, izrādījušies faktiski iesprostoti inku senpilsētā.

Peru tūrisma ministrs Martins Peress paziņojis, ka viņiem pakaļ tiek sūtīti policijas un armijas helikopteri. Viņš izteicis cerību, ka evakuācija noritēs bez liekiem sarežģījumiem, un lūdzis tūristus ar izpratni izturēties pret faktu, ka sākumā no Maču Pikču tiks izvestas ģimenes ar bērniem, kā arī gados veci cilvēki. PeruRail pārstāvji tikmēr izteikuši cerību, ka sliežu ceļu izdosies saremontēt jau tuvākajā laikā, tomēr meteorologu prognozes liecina, ka reģionā gaidāmas jaunas lietusgāzes.

AP vēsta, ka šogad Kusko reģionā neparasti ātri iestājusies lietus sezona – parasti lietavas sākas februārī, bet šogad tās posta Peru kalnainos apvidus jau kopš decembra vidus. Uankavelikas departamenta darbinieks Federiko Salass sarunā ar radiostaciju CPN stāstījis, ka pārplūdušo upju un zemes nogruvumu dēļ cietuši vismaz 3000 cilvēku, divas sievietes gājušas bojā, kad nogruvums sagrāvis viņu māju. Kusko varasiestādes izsludinājušas ārkārtas stāvokli provinces dienvidaustrumos, bet pilsētas mērs Luiss Floress pavēstījis, ka nogruvumi un plūdi sabojājuši autoceļus un tiltus, kas Kusko savieno ar Peru dienvidu provincēm. BBC vēsta, ka stihija nodarījusi ievērojamus zaudējumus lauksaimniecībai, jo zem ūdens ir simtiem hektāru sējumu – galvenokārt kukurūzas lauki.