Francijā strīdi par galvassegām

Vakar publiskotais Francijas parlamenta komisijas ziņojums liecina, ka likumdevēju vidū nevalda vienprātība par iespējumu musulmaņu galvassegu (burka un nikabs atstāj redzamas tikai valkātājas acis) aizliegumu.

Līdz ar to komisija sniegusi valdībai tikai nesaistošas rekomendācijas, un par aizliegumu nāksies debatēt parlamentā.

12 sociālistu pārstāvji komisijā atteikušies apstiprināt tās gala ziņojumu, kurā rekomendēts daļējs radikālo galvassegu aizliegums – piemēram, slimnīcās, sabiedriskajā transportā un skolās, bet ne privātmājās vai, piemēram, uz ielas. Jāatgādina, ka kopš 2004. gada cits likums jau nosaka uzkrītošu reliģisko simbolu, arī musulmaņu galvassegu, lietošanas aizliegumu mācību iestādēs. Sociālisti iebilst pret burku valkāšanu, taču neatbalsta to aizliegšanu ar likumu, uzsvēris šīs partijas pārstāvis Benuā Amons, piebilstot, ka, pēc viņa domām, nav īsti saprotams, kādā veidā nodrošināt šāda likuma ievērošanu.

Aizlieguma pretinieki izteikuši bažas, ka tā pieņemšana varētu pamatīgi saniknot musulmaņu kopienu (lēš, ka Francijā dzīvo no 5 līdz 6 miljoniem musulmaņu), noskaņojot pret valsts iekārtu arī mērenos tās pārstāvjus. Šis arguments izklausās diezgan racionāli, it sevišķi, ja ņem vērā Iekšlietu ministrijas veikto pētījumu, kas liecina, ka visā Francijā stingro musulmaņu ģērbšanās etiķeti ievēro tikai aptuveni 1900 sieviešu – puse no tām dzīvojot Parīzes reģionā, un 90% no nikabu un burku valkātājām ir jaunākas par 40 gadiem. Kritiķi arī norādījuši, ka ir ļoti divdomīgi pret "sieviešu iegrožošanu" (tieši tā nikabu valkāšanu traktē aizlieguma piekritēji) cīnīties ar jauniem aizliegumiem. Turklāt pētījumi liecina, ka gandrīz 99% gadījumu sievietes pašas izvēlas lietot šādu islāmam tradicionālu apģērba gabalu un netiek piespiestas to valkāt.

Jāatgādina, ka asas diskusijas par šo tematu sākās, kad pagājušā gada vasarā Francijas prezidents Nikolā Sarkozī strikti paziņoja, ka "burkām Francijā nav vietas". AP gan norāda, ka kopš tā laika viņš savu nostāju mīkstinājis un vairs neuzstāj uz attiecīga likuma pieņemšanu. Toties to dara prezidenta vadītās Tautas kustības savienības (UMP) parlamenta frakcijas vadītājs Žans Fransuā Kopē, kas jau līdz janvāra nogalei plāno parlamentā iesniegt attiecīgu likumprojektu, kura mērķis esot pasargāt Franciju no ekstrēmistiem. Jāpiebilst, ka sabiedriskā doma šoreiz ir aizlieguma piekritēju pusē – šādu rīcību atbalsta ap 57% aptaujāto franču, kuri uzskata, ka šie apģērba elementi ir sveši tradicionālajai kultūrai. AFP atgādina, ka vēl nevienā Eiropas valstī nav pieņemts stingrs likums, kas aizliegtu musulmaņu galvassegu valkāšanu. Vistuvāk tā pieņemšanai 2006. gadā bija Nīderlande, taču galu galā tās parlamenta deputāti no sava nodoma atteicās, jo juridiskie eksperti izteica bažas, ka šāds likums varētu būt antikonstitucionāls.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais