Nav gaidāma būtiska Grieķijas ietekme uz eirozonas izaugsmi

© Scanpix

Grieķijas problēmas vēl ilgi nebeigsies, taču tās pamatā ir pašas Grieķijas drāma un ietekme uz eirozonas izaugsmi nebūs būtiska, vērtē "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

Finanšu tirgi Grieķiju arvien skaidrāk uztver kā izolētu gadījumu, un nav gaidāms, ka šīs valsts nedienas būtiski ietekmēs ekonomikas izaugsmi eirozonā.

Kazāks prognozēja, ka Grieķijas problēmstāsts vēl ilgi nebeigsies un vienā vai citā veidā daļa no Grieķijas parāda tiks norakstīta. Tomēr galvenā problēma Grieķijā ir ekonomikas konkurētspēja.

Līdzīga situācija - ekonomikas konkurētspējas problēmas - ir arī Latvijas kaimiņvalstī Krievijā. Krievijas ekonomikas recesija kļūst arvien dziļāka, un ļoti vārga izaugsme varētu atsākties vien 2016.gada vidū. Pēc Kazāka teiktā, nevajadzētu cerēt, ka Krievijas izaugsme pēc recesijas būs tik spēcīga, kāda tā bija gadsimta pirmajos gados. Krievijas ekonomika ilgstoši būs nestabila, prognozēja ekonomists un atzina, ka izaugsmei kaimiņvalstī būtu nepieciešamas strukturālas pārmaiņas. Pašlaik Krievijas ekonomika sāpīgi izjūt naftas cenu kritumu.

Pasaules ekonomikā patlaban lielākas bažas rada Ķīnas izaugsmes bremzēšanās, kā dēļ pieprasījums pēc izejvielām aug lēnāk, nekā gaidīts, kas atsaucas arī uz izejvielu cenām un sekmē naftas cenu kritumu.

Svarīgākais