Islāma valsts mudina iekarot Stambulu

Teroristu grupējuma Islāma valsts kaujinieki pirmo reizi atklāti piedraudējuši Turcijai © Scanpix

Teroristu grupējums Islāma valsts, kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pirmo reizi nācis klajā ar atklātiem draudiem Turcijai. Videomateriālā, kas izplatīts radikālo islāmistu iecienītās vietnēs, kāds kaujinieks mudina turku musulmaņus uzsākt cīņu pret prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kurš «pārdevies krustnešiem un neticīgajiem», un aicina džihādistus iekarot Stambulu.

Šāds aicinājums, visticamāk, saistīts ar to, ka kopš šā mēneša sākuma ASV aviācija izmanto vienu no Turcijas gaisa kara spēku bāzēm, lai bombardētu Islāma valsts pozīcijas, bet Turcijas varas iestādes veikušas vairākus reidus pret islāmistu atbalstītājiem valsts iekšienē.

Septiņas minūtes ilgajā videomateriālā, kas nosaukts par Vēstījumu Turcijai, redzams kāds kaujinieks, kurš nevainojamā turku valodā mudina savus tautiešus uzsākt cīņu pret valdību, uzsverot, ka tās mērķis ir R. T. Erdogana režīma gāšana. Turcijas prezidents šajā uzrunā ir nosaukts par «nodevēju», kurš darbojoties «amerikāņu, ebreju, krustnešu un al Saūda ģimenes bezdievju aģentu interesēs». Runātājs brīdina, ka šāda prezidenta politika novedīs pie tā, ka Turcijas rietumus kontrolēs amerikāņi un citu rietumvalstu pilsoņi, austrumos pie varas nāks «kurdu ateisti», bet ticīgajiem musulmaņiem nāksies bēgt no savas dzimtenes. Tāpēc turki tiek mudināti uzsākt sacelšanos un palīdzēt Islāma valsts kaujiniekiem iekarot Stambulu. «Turcijas mediji vēsta, ka šis ir pirmais Islāma valsts izplatītais video, kurā džihādistu grupa tieši aicina vērsties pret Turciju,» raksta Reuters. Tiesa, nekādi konkrēti uzbrukumu mērķi uzrunā nav minēti. Ziņu aģentūra piebilst, ka pirms aptuveni diviem mēnešiem tika izplatīts turku valodā nodrukāts islāmistu žurnāls, uz kura vāka arī bija aicinājums «iekarot Konstantinopoli». Organizācija SITE Intelligence Group, kas regulāri pēta ekstrēmistu aktivitātes internetā, atzinusi, ka videomateriāls, domājams, nav viltojums un patiešām uzņemts Sīrijas ziemeļu provincē Rakā, ko Islāma valsts pašlaik pasludinājusi par sava kalifāta centru.

AFP atgādina, ka Turcijas valdība, kas pozicionējas kā mērenie islāmisti, pret Islāma valsti (pirms tam pazīstamu ar nosaukumu ISIL) gadiem ilgi attiekusies samērā lojāli. Tas saistīts ar faktu, ka R. T. Erdogans allaž uzstājis uz Sīrijas prezidenta Bašara Asada atstādināšanu no varas un islāmistu radikāļi šajā konfliktā bija Turcijas neoficiālie sabiedrotie, jo karo pret Sīrijas regulāro armiju. Pat tad, kad pagājušā gada vasarā Islāma valsts paziņoja par kalifāta nodibināšanu un visai pasaulei kļuva skaidrs, ka Abū Bakra al Bagdadi vadītās organizācijas galvenais mērķis nav Sīrijas pārveidošana pār demokrātisku valsti, bet gan pārrobežu kalifāts, Turcija nesteidzās ar savas nostājas maiņu. Daudziem kareivīgi noskaņotiem Tuvo Austrumu un Eiropas musulmaņiem tieši Turcija bija galvenā tranzītvalsts, caur kuru viņi devās uz Sīriju, lai pievienotos kādai no islāmistu radikāļu organizācijām un piedalītos izsludinātajā svētajā karā jeb džihādā. Nedz Turcijas policija, nedz armija un robežsargi īpaši sevi neapgrūtināja ar aptuveni 900 kilometrus garās Turcijas un Sīrijas robežas apsargāšanu – no Sīrijas puses pār to plūda bēgļu straumes (tiek lēsts, ka Turciju sasnieguši aptuveni

1,2 miljoni patvēruma meklētāju, daļa no kuriem vēlāk devusies uz Eiropu), bet pretējā virzienā jauni rekrūši islāmistu armijai, ieroči un munīcija. Turcijas valdība atzinusi, ka Islāma valsts rindās karojot vismaz 700 Turcijas pilsoņu, lai gan rietumvalstu izlūkdienesti lēš, ka to skaits ir krietni lielāks.

Savu nostāju Turcija mainīja vien jūlija nogalē, pēc Surudži pilsētā notikušā terora akta, kas prasīja 34 cilvēku dzīvības. Varas iestādes uzskatīja, ka šo terora aktu sarīkojuši tieši Islāma valsts piekritēji, turklāt viņi bija pārkāpuši neoficiālo neuzbrukšanas paktu, izvēršot aizvien plašākas un plašākas aktivitātes Turcijas teritorijā. Deutsche Welle norāda, ka beidzamo nedēļu laikā Turcijas varas iestādes regulāri veic reidus, kuru laikā tiek aizturēti islāmistu radikāļi, bloķēti islāmistu interneta resursi, bet pierobežā regulāri tiek veiktas operācijas, kuru mērķis ir pārtvert Islāma valstij domātos munīcijas un ieroču sūtījumus un aizturēt jaunos rekrūšus. Vakar laikraksts Hurriyet, piemēram, vēstīja, ka policija nule kā arestējusi četrus cilvēkus, kuru automašīnā atrasts ievērojams daudzums ieroču un bezpilota lidaparāts, ko bijis paredzēts nogādāt Islāma valstij.

Turcijas gaisa kara spēki kopš jūlija nogales veikuši arī vairākus uzlidojumus Islāma valsts pozīcijām Sīrijas ziemeļos, taču vēl svarīgāk ir tas, ka kopš 9. augusta no Aviano gaisa kara spēku bāzes Itālijā uz Indžirlikas bāzi Turcijā pārdislocēti seši ASV iznīcinātāji F16. ASV spēku Eiropas pavēlniecība paudusi gandarījumu, ka arī Turcija beidzot pievienojusies starptautiskajai (vairāk nekā 60 valstu) koalīcijai, kura par savu prioritāti uzskata cīņu pret Islāma valsti. Amerikāņu lidmašīnas jau veikušas vairākas kaujas operācijas, un plānots, ka mēneša nogalē, kad Indžirlikā ieradīsies amerikāņu papildspēki un apkalpojošais personāls, tās kļūs aizvien biežākas. Tāpēc Reuters aptaujātie drošības analītiķi uzskata, ka Turcijai Islāma valsts draudus nāksies uztvert nopietni.



Svarīgākais